U naselju Četereže kod Žabara, prošlog vikenda održana je osma Duhovna manifestacija „Četereško prelo“ i Sabor pravoslavnih horova, četvrti po redu.

Organizatori ove manifestacije, koja se tradicionalno održava u četereškoj šumi, bili su Mesna zajednica Četereže, Crkvena opština, Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ i Biblioteka „Profesor Aleksandar Ivić“ iz Žabara. Dobrodošlicu učesnicima i gostima poželeli su Miodrag Filipović, predsednik opštine Žabari i Gorica Stefanović, direktorka Centra za kulturu. Na svečanom otvaranju, nakon pozdravnog govora, predaje buklije predstavniku učesnika i podizanja zastave na jarbol, na letnjoj pozornici izveden je program kulturno-umetničkih društava Braničevskog okruga.

Nakon „folkloraša“, na letnjoj pozornici nastupio je i višestruki pobednik sabora u Guči, trubački orkestar Dejana Petrovića iz Užica. Na „Četereškom prelu“, koje je pre tri godine poprimilo međunarodni karakter, duhovnim pojanjem predstavili su se i crkveni

hor iz Rumunije i „Sveti Đorđe“ iz Ćuprije. Osim koncerta duhovne muzike, održana je i likovna kolonija „Dušan Mojsilović Sid“, u znak sećanja na rano preminulog slikara i vajara iz Simićeva, u kojoj je učestvovalo 15 slikara iz Srbije, Rusije i Republike Srpske. Takođe, održana je i promocija knjige „Četereško prelo“ Siniša Ristića, o kojoj su govorili predsednik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, mr Srbislav Ignjatović i Radomir Andrić.

Centralni događaj manifestacije bilo je „Četereško prelo“, na kome su nastupila brojna kulturno-umetnička društva iz Srbije, sa oko 1.000 narodnih igrača, pevača, svirača i zdravičara. U pratećem delu programa organizovane su izložbe domaće radinosti i tradicionalne hrane, uz tradicionalni izbor lepotice „Četereškog prela“. U konkurenciji od 12 devojaka, za najlepšu je proglašena Marija Živojinović iz Troponja, dok je Maja Janković iz Porodina izabrana za prvu, a Katarina Milosavljević iz Glavinaca za drugu pratilju. Najlpešim devojkama nagrade je uručio Momir Blagojević, predsednik Skupštine opštine Žabari. Kao specijalni gost u zabavnom delu programa „Četereškog prela“, nastupila je beogradska glumica i pevačica Snežana Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari