Na fakultetima Univerziteta u Nišu ostalo 635 mesta: Mladi ne žele na "teške" studije 1Univerzitet Niš: Foto: V. Torović

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu u prvom upisnom roku nije popunjeno 635 mesta na studijama na budžetu, a retki su fakulteti koji su uspeli da upišu dozvoljen broj brucoša na besplatnim studijama.

Univerzitetski profesori smatraju da je jedan od razloga za nezainteresovanost mladih iz Niša i jugoistočne Srbije za studiranje na niškim državnim fakultetima jer im se nudi mnogo lakši način da dođu do fakulteske diplome.

Jedna od njih, Tanja Stevanović kaže da je u Nišu, kao i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, otvoreno mnogo privatnih fakulteta koje je znatno lakše studirati i završiti.

„Iako smo strahovito snizili kriterijume, to nam  je doneo Bolonjski proces kojeg nismo primenili na adekvatan način, ipak se na fakultetima Univerziteta u Nišu traži određeni nivo znanja. S druge strane, imate fakultete koje je dovoljno samo da im platite, i bez po muke dobijete diplomu, sa kojom se isto možete zaposliti kao sa diplomom državnog fakulteta. Razumem mlade ljude koji u našem urušenom društvenom sistemu ne žele da naporno uče i rade da bi posle godinama bili nezaposleni“, objašnjava ona.

Prorektor Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić nije iznenađen što ni ove godine budžetska mesta nisu popunjena u prvom roku.

„Situacija će se popraviti u drugom roku, tako je svake godine jer će određeni broj kandidata koji nisu uspeli da upišu željene studije konkurisati za ta slobodna mesta. Mene zabrinjava što se za 93 mesta za studiranje na afirmativnim merama prijavi tek tridesetak kandidata. I većina tih mesta ostaje nepopunjena“, kaže prorektor.

Apsolutni lider po broju nepopunjenih budžetski mesta je i ove godine Prirodno-matematički fakultet(PMF).

Razlika je samo što na ovom fakultetu mladima nisu više interesantne ni studijske grupe za geografiju i biologiju.

U septembarskom roku PMF nudi čak 195 budžetskih indeksa, najviše na matematici 45, sledi geografija 43, biologija 29, fizika 27, hemija 26, i računarske nauke 25.

„Situacija je više nego zabrinjavajuća jer uskoro neće imati ko da predaje prirodne nauke, pre svega matematiku i fiziku. Čelnici Fakulteta i Univerziteta ništa ne preduzimaju da se taj problem reši. Podaci da smo u junu uspeli da upišemo samo šest brucoša na matematici, pet na fizici i osam na geografiji dovoljno govore. Nešto je bolje sa računarskim naukama, ali i tu nismo popunili dozvoljenu kvotu“, kaže profesor na PMF, čije ime je poznato redakciji, ali nije želeo javno da govori jer nema saglasnost dekana.

Marko Nastić radi kao programer za američku firmu, ali je želeo da dobije fakultetsku diplomu, pa je upisao programerske nauke na PMF.

„Sve sam sam naučio je sam od malena zaljubljenik u računare i programiranje. Upisao sam pre nekoliko godina PMF, sad obnavljam godine, jer profesori toliko traže kolokvijumi, seminarski radovi… Za posao kojim se bavim mi diploma ne treba, inostrani poslodavci traže samo da znaš posao“, priča Nastić.

On još nije odlučio da li će nastaviti da studira na PMF-u ili će preći na neki privatni fakultet.

„Ma meni nije važna diploma fakulteta, ali mama i tata mi stalno pridikuju da moram da je imam jer se nikad ne zna. Lomim se, ali ću verovatno ću upisati na jesen neki privatni faks“, priča ovaj programer.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari