Užice: Najveći gubitaši javna preduzeća Veliki park i Deponija Duboko 1Foto: printscreen

Kako je rečeno na 16. sednici užičke Skupštine, gradska javna preduzeća poslovala su pozitivno, a gubitak su zabeležili Veliki park sa oko 4.123.000 dinara i Deponija Duboko sa 19.863.000 dinara.

Odbornici Zdrave Srbije, Zavetnika i Užičke odbrambene lige, poručili su da neće podržati usvajanje izveštaja o poslovanju preduzeća, a Aleksandar Vučićević iz stranke „Zavetnici“ izrazio je sumnju u mogućnost izvršenja naknade za prevoz u Velikom parku od 100 odsto, kao i naknade za spasioce u prva četiri meseca prošle godine, kada Gradski bazen nije radio.

-Ovo preduzeće je prošle godine dobilo subvenciju od 90 miliona dinara i još milion dinara na kraju prošle godine, rekao je Vučićević.

-Nismo uspeli da uskladimo troškove mazuta, struje, vode sa 72 odsto ostvarenim prihodima, a komercijalno nismo radili do 1. juna prošle godine, rekao je direktor JP Veliki park, Branko Bogićević.

Na ovoj sednici, između ostalog je usvojena odluka o donošenju Plana detaljne regulacije stambeno-turističkog kompleksa Kaluđeske bare -jug, Kremna, a nosilac izrade je Gradska uprava za urbanizam.

Užice: Najveći gubitaši javna preduzeća Veliki park i Deponija Duboko 2
Foto: Grad Užice

Milan Pejić, iz Jugoslovenskog instituta za urbanizam u Beogradu, koji je obrađivač plana rekao je da je planirana gradnja stambeno-turističkog kompleksa na kilometar i po od Kaluđerskih bara prema Ponikvama.

Jedna od parcela je u vlasništvu firme Homevision iz Bajine Bašte, koja je i naručilac posla, a druga je deo katastarske opštine Kremna.

-Reč je o površini od tri i po hektara. Inicijativa Inženjerske komore Srbije da se se prvo grade prečistači otpadnih voda, a tek onda objekti, rekao je Pejić i dodao da postoje uslovi za priključenje na Tarski vodovod kojim gazduju Drinsko-limske elektrane.

Odbornici užičkih Zavetnika i Užičke odbrambene lige želeli su da znaju na koji način će priroda biti zaštićena, odnosno reka Pilica, kao i gde će se nalaziti prečistač za otpadne vode.

-Gradiće se trafostanica, biorotor za prečišćavanje otpadnih voda i ograničiti spratnost objekta, rekao je Pejić u izlaganju na sednici gradske Skupštine.

Užice: Najveći gubitaši javna preduzeća Veliki park i Deponija Duboko 3
Foto: Grad Užice

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o usvajanju akcionog plana za razvoj palijativnog zbrinjavanja za period od 2022. do 2026. godine, koji podrazumeva opremanje prostora za onkološke pacijente, ali i obuku većeg broja kadrova koji će raditi sa njima.

-Podsećam da je Zdrava Srbija na 8. sednici insistirala da se u užičkom Zdravstvenom centru osnuje Centar za palijativno zbrinjavanje onkoloških pacijenata i drago nam je što se sada na tome i radi, rekla je odbornica Zdrave Srbije, Dragana Šijak.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica i poverenica SNS u Užicu, odgovorila je da se na unapređenju ove oblasti radilo i pre toga, kao i da je na Savincu trenutno zbrinuto 17 onkoloških pacijenata.

-Na žalost, broj ovih pacijenata je sve veći i mi radimo na tome da svima obezbedimo potrebnu negu, rekla je Raković Radivojević.

Užice: Najveći gubitaši javna preduzeća Veliki park i Deponija Duboko 4
Foto Ana Milosevic

Na ovoj sednici, usvojeni su i programi poslovanja ustanova kulture za ovu godinu, a direktorka Narodnog muzeja, Slavica Stefanović je podsetila da je nadležnost ove ustanove proširena na Prijepolje i Priboj.

– U ovoj godini svoje aktivnosti ćemo usmeriti na konkurse kod nadležnih ministarstava kako bismo uspeli da dođemo do sredstava i realizacije većeg broja izložbi – navela je Stefanović.

Direktor Gradskog kulturnog centra, Filip Baralić najavio je radove na rekonstrukciji objekta i novu manifestaciju “Užički strip susreti”, dok je direktor Gradske galerije Zoran Cvetić, između ostalog rekao da će nova izlagačka sezona u ovoj ustanovi biti otvorena 22. februara radovima učenika Umetničke škole.

Sa skupštinske govornice, direktorka Turističke organizacije Užica, Danijela Đorđević Arsić, poručila je da će u ovog godini poseban akcenat biti stavljen na Neolitsko naselje i Stari Grad, sa čim se saglasio i Miroslav Rađen, direktor TO Regije zapadna Srbija, napominjući da će ova organizacija nastaviti da radi i na promociji Mokre Gore.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari