Federalna američka velika porota optužila je šest stranih državljana da su prevarili stotine kupaca za više od četiri miliona dolara, prodajući im putem interneta nepostojeće automobile, rekli su federalni tužioci. Optuženi su navodno nudili vozila preko veb-sajtova koji se bave trgovinom automobilima, navodi se u saopštenju iz kabineta američkog federalnog tužioca.


Šest stranaca, iz Nemačke, Rusije, Rumunije i Letonije, optuženi su da su prikupili novac od stotine potencijalnih kupaca za vozila koja im nikad nisu isporučili, a pritom su stečene milione dolara prebacili u Evropu, piše u presudi. Američke vlasti su navele da su vođe ove grupe bile Korneliju Stefan Vejkum (37), rumunske nacionalnosti i ruska državljanka Julija Mišina Hefron (23).

Kako se navodi u presudi, Vejkum je pratio račune u bankama na koje je trebalo potencijalni kupci da uplate novac, nakon čega je položenu sumu podizao i sa Mišinom krijumčario novac, skriven u njihovom prtljagu, u Berlin.

Pomenuti krijumčarski lanac otvorio je najmanje 110 računa u bankama. Optuženi se suočavaju i sa optužbama za udruživanje kako bi počinili krivično delo organizovane prevare banki i pranje novca. Ukoliko se dokaže da su krivi, mogli bi da budu osuđeni na ukupnu kaznu od nekoliko stotina godina u federalnom zatvoru SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari