"Na jastuk bez navlake stavila sam peškir, a ćebe su mi doneli od kuće": Zašto u ZC Vranje nema posteljine 1Foto: Dušan Pešić

„Ni na jednom krevetu u mojoj sobi nija bilo jastučnica, pa sam na jastuk stavljala peškir. Svako leži na tom jastuku, nikad ne znaš ko je tu boravio pre tebe. Ćebe je, takođe, bilo bez navlake, pa su mi od kuće doneli drugo. Hajde, skineš navlaku, opereš je i staviš drugu, ali ko će stalno da pere to ćebe“, svedoči bivša pacijentkinja Zdravstvenog centra u Vranju koja je želela da ostane anonimna „jer mora na kontrole“.

Kako ona kaže za Danas, „prošlog meseca primljena je na Odeljenje ginekologije i akušerstva i tamo je provela nekoliko dana“.

„Videla sam da je i na drugim odeljenjima slična situacija u vezi sa nedostatkom posteljine. Osim toga, pogodilo me je što je osoblje uglavnom nezainteresovano. Čistačica kad dođe, oriba pored kreveta, a ispod njega se diže prašina i paučina kada se napravi promaja. Čisti se i riba samo ono što se vidi. U odnosu na Surdulicu, zdravstvo u Vranju je nula. Ovde je haos, počev od angažovanosti sestara, čistačica i doktora, pa do nedostatka posteljine“, istakla je ona.

ZC Vranje: Pacijenti ne govore istinu!

Na njene navode, u Zdravstvenom centru u Vranju kažu da „nisu istiniti“ i da su „više nego zlonamerni“.

„Pokazali smo da su nam pacijenti na prvom mestu i da će to biti prioritet ubuduće. U prethodnoj godini imamo skoro pola miliona ljudi pregledano u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, 18.221 hospitalizaciju u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, 237.528 subspecijalističkih i specijalističkih pregleda, i da neko, nakon toga, kaže da posteljine nema u ZC Vranje, to je neverovatno. Molimo sve građane i, pre svega, naše pacijente da ne podležu izazivanju veštački kreiranog odijuma prema ZC Vranje i da se nama obrate za bilo kakav eventualni problem, kao i do sada“, navedeno je u saopštenju ove ustanove poslate Danasu.

Iz ZC, međutim, nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome da li je ova ustanova obezbedila posteljinu za sve krevete, koliko često se ona menja, da li menadžment ima informaciju da su neki bolesnici od kuće donosili svoje jastučnice i čaršave i ćebad.

Ipak, Danas je pozvao i pojedine načelnike odeljenja, gde bi nedostatak posteljine mogao da bude problem zbog toga što bi pacijenti, koji leže na golim jastucima i pokrivaju se ćebadima bez čistih navlake, mogli eventualno da dobiju infekcije, posebno na infektivnom odeljenju.

Odbila da odgovori da li ima posteljine

Načelnica Službe za infektivne bolesti ZC Vranje Snežana Tasić odbila je da govori na tu temu poručivši:

„ZC ima svog portparola, ne mogu da govorim ništa mimo njega. Izvinite“.

Sa druge strane, dr Miodrag Vrbić, direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu, kaže da „ne poznaje stanje u vranjskom zdravstvu“, ali da bi „na infektivnim odeljenjima, po pravilu, trebalo da bude posteljina sa tog odeljenja“.

„U principu, trebalo bi da na bolničkim krevetima bude posteljina same ustanove. Posteljina se obično ne menja često, barem ne ukoliko bolesnik u tom krevetu nije izuzetno dugo. Menja se usled nekih krvarenja, tečnosti koje padnu na posteljinu i slično. Taj krevet je za bolesnika njegov kutak, podrazumeva se da je na njoj uglavnom i njegova flora mikroorganizama“, rekao je Vrbić.

Napomenuo je da ustanova mora da obezbdi sve neophodne uslove za boravak pacijenta i da „zdravstvena ustanova ne može tražiti, niti očekivati od bolesnika da donose svoju posteljinu“.

Ne sme da se dogodi da dva pacijenta budu u istoj posteljini

„Apsurd i je i ne sme da se dozvoli da dva pacijenta budu u istoj posteljini, to je već rizik, ona se automatski pere“, zaključio je direktor niške Klinike za infektivne bolesti.

Kontaktirali smo i sa Goranom Stamenkovićem, pomoćnikom ministra zdravlja za inspekcijske poslove, koji je rekao da upit pošaljemo pres službi Ministarstva zdravlja.

„Poštaljite upit mejlom. Naši inspektori nemaju ovlašćenja da samostalno daju izjave. Zatražićemo informaciju od naših sa terena i preko pres službe ćete dobiti odgovor“, rekao je Stamenković.

Do objavljivanja ovog teksta, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja nije odgovorila na pitanja poslata imejlom.

„Znam za problem, posteljine nema“

Đorđe Ristić, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke (NS) u Vranju, kaže da je upoznat sa problemom nedostatka jastučnica i čaršava na pojedinim odeljenjima u lokalnom ZC.

„Ne razumem kako može da se desi da na nekim odeljenjima, pogotovo na onima gde leže pacijenti, može da fali posteljina. Ali, to je očekivano, jer se ne ulaže u zdravstvo. To je postala tradicija našeg zdravstva, da pacijent mora da ponese sve, sem lekara, a nekad mora sobom, iz kuće, da povede i lekara“, rekao je Ristić.

Ristić podseća da se lokalna vlast često hvali rekonstrukcijom ZC, a da, pored toga, u vranjskom zdravstvu postoje ovakvi problemi, koji se tiču elementarnih prava pacijenata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari