Na Kragujevac se sručilo 28 litara kiše po metru kvadratnom, u Šumadiji ispaljeno 518 protivgradnih raketa: Radarski centar Bešnjaja 1Foto: Grad Kragujevac

 

Sa teritorije Gornjeg Milanovca preko teritorije Knića, Kragujevca, Jagodine i Ćuprije juče je prešla veoma jaka konvektivna ćelija koju po dimenzijama, jačini i vremenu trajanja možemo svrstati u superćeliju, stoji u saopštenju Marine Perišić-Tutuš, rukovoditeljke Radarskog centra Bešnjaja Marine Perišić-Tutuš.

RC Bešnjaja ima aktivnu 101 lansirnu stanicu. Pre dejstva na ovu ćeliju sve stanice su raspolagale u proseku sa 10-14 protivgradnih raketa. RC Bešnjaja ispalio je juče 123, a RC Bukulja 395 protivgradnih raketa. Dejstvovano je na vreme i sa svih stanica koje su bile u poziciji da dejstvuju.

Nepogoda se kretala brzinom 80 kilometara na sat. Po prijavi strelaca bilo je pojave sugradice i grada u selima: Borač, Bare, Grivac, Ljuljaci, Kusovac, Zabojnica, Ramaća, Gornje Komarice, Bešnjaja, Rogojevac, Šljivovac, Opornica, Vinjište, Grošnica, Donja Sabanta, ali prema informacijama strelaca, šteta većih razmera na usevima je sprečena.

Glavna padavinska zona je bila iznad samog grada Kragujevca. Grad je padao 10 minuta od 17 i 50 do 18 sati prema podacima Glavne meteorološke stanice Kragujevac i za ovo kratko vreme se sručilo 28 litara kiše po metru kvadratnom.

RC Bešnjaja i RC Bukulja narednih dana vršiće dopunu raketa kako bi ponovo sve stanice imale dobru popunjenost. Lokalne samouprave, ističe u saopštenju Marina Pešić – Tutuš vrše i dodatne nabavke raketa koje doniraju centrima kao što je Kragujevac koji je donirao 80 protivgradnih raketa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari