Na niškoj Kardiohirurgiji otvorena banka krvi, prva južno od Beograda 1Foto: Z.Miladinović/Danas

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš danas je svečano otvorena Banka krvi „Dr David Albala”.

Ovo je prva banka krvi južno od Beograda, nakon što je Zakonom o transfuzijskoj medicine iz 2017. godine predviđeno da one, osim u institutima i zavodima za transfuziju krvi, postoje i u bolnicama.

U njoj će krv i krvni derivati biti dostupni na brži i efikasniji način svim pacijentima UKC Niš nego u prethodnom periodu.

Kompletnu opremu za Banku krvi u vrednosti od oko 200.000 evra donirala je Ambasada Izraela u Srbiji.

Počasni gost na otvaranju Banke krvi bio je Efraim Zurof, direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici ambasade Izraela u Srbiji, počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksander Nikolić, kao i lična izaslanica predsednika Srbije Verica Lazić.

Na niškoj Kardiohirurgiji otvorena banka krvi, prva južno od Beograda 2
Foto: Z. Miladinović/ Danas

Tokom svečanosti otkrivena je i spomen bista dr Davida Albalija čije ime banka nosi.

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju i predsednik Društva srpsko – izraelskog prijateljstva, podsetio je da je Albala bio veliki srpski patriota i junak iz Prvog svetskog rata.

On je rekao da je otvaranjem Banke krvi „Dr David Albala“, kao i otkrivanjem spomen-biste njemu u čast, obeleženo i 30 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela.

Istim povodom, sutra u podne u svečanoj sali Univerziteta u Nišu, Efraim Zurofa će održati predavanje pod nazivom “Zašto je važno da se nacistički zločinci procesuiraju“.

Predavanje organizuje Društvo srpsko- izraelskog prijateljstva.

Ko je dr David Albala?

Dr David Albala  je po nacionalnosti Srbin Mojsijeve vere, po struci lekar, a po profesiji sanitetski oficir u činu kapetana srpske vojske, rekao je dr Milić.

On je kazao da je Albala učestvovao u svim ratovima za oslobođenje Srbije od 1912. do 1918. godine.

“Njegov značaj za jevrejsku zajednicu ogleda se u tome što je upravo on odneo i pročitao pismo Vlade Kraljevine Srbije na svetskom kongresu cionista u Njujorku 27.decembra 1917. godine, čime je Srbija postala prva zemlja na svetu koja je podržala Balfourovu deklaraciju i priznala pravo Jevrejima na svoju državu, što je malo poznato našoj javnosti”, rekao je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari