Sekretar Eparhije raško-prizrenske (ERP) jerej Sava Šmigić izjavio je za naš list da je slučaj sveštenoslužitelja koji su ovu eparhiju napustili bez kanonskog otpusta, posle nedavnog saslušanja, predat crkveno-sudskom tužiocu, ali da optužnice protiv njih još nisu podignute. Jerej Šmigić, inače predsedavajući komisije Crkvenog suda ERP koja je saslušavala monahe, kaže da rok u kom bi crkveno-sudski tužilac trebalo da eventualno podigne optužnice važećim crkvenim propisima, nije preciziran.

– Monasi koji su dobili poziv za saslušanje, došli su prošlog ponedeljka u manastir Gračanicu. Iako saslušanje može biti i usmeno i u pisanoj formi, gde su pozvani dužni da odgovore na sva pitanja koja im Komisija postavi, oni su doneli svoju pisanu izjavu, koja je zapravo optužnica protiv SPC da ih proganja. Čak su uslovili i predložili svoja rešenja. Ta njihova izjava je sa izveštajem Komisije prosleđena eparhijskom crkveno-sudskom tužiocu – objašnjava jerej Šmigić.

Pred Eparhijskim crkvenim sudom na saslušanju u Gračanici prošlog ponedeljka pojavilo se 16 od 17 pozvanih jeromonaha i jerođakona koji su napustili ERP posle saborske odluke o trajnom razrešenju uprave dotadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija i sinodske zabrane da on i dalje bude duhovnik monaštvu ove eparhije. Jeromonah Benedikt, bivši iguman Svetih arhangela, izjavio je da nije došao na saslušanje, jer nije dobio poziv, ali da se slaže sa izjavom koju su ostali monasi predali Šmigiću.

Monasi u saopštenju ocenjuju da je postupak u Gračanici ličio na „nadrealističnu mešavinu udbaško-isleđivačkog ponašanja i ispitnog studentskog roka“. Tvrde da su od jereja Šmigića dobili „pitanja odštampana na prethodno pripremljenim formularima, na koje je trebalo da, individualno, odgovore u pisanoj formi, čitkim rukopisom, za vreme koje je komisija odredila, posle čega je trebalo da ih glasno pročitaju i potpišu“. Takođe, navode da im je bilo „strogo zabranjeno da međusobno komuniciraju ili da se dogovaraju i pišu ono što ne sadrže postavljena pitanja“.

Monasi su odbili da odgovaraju na „upitnik“ crkveno-sudske komisije, a u saopštenju objašnjavaju da su na osnovu Pravila i postupka za crkvene sudove SPC pripremili i predali svoju zajedničku pisanu izjavu-saslušanje, koja, kako tvrde „nije nikakva optužnica, nego sagledavanje situacije i predloga za hrišćansko razrešenje“. Oni smatraju da nazivanje njihove izjave-saslušanja optužnicom u saopštenju Informativne službe ERP ima za cilj „dalji pritisak nad izbeglim monaštvom i njihovo crkveno-sudsko gonjenje“, uz sumnju da je i presuda već doneta. Medijima je dostavljena i njihova izjava-saslušanje koju su uputili privremenom administratoru ERP i članu Svetog arhijerejskog sinoda mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

U toj izjavi monasi izražavaju žaljenje što je mitropolit Amfilohije „napravio problem ne dajući im kanonske otpuste“, a sada ga „crkveno-sudski pretresa i rešava“. Pozivajući se na kanone, oni ocenjuju da je krivica za koju su optuženi „nepostojeća, s obzirom na specifične okolnosti u kojima su napustili svoje manastire“.

Crkvena sudska pravila

– Odredbama o postupku u krivičnim stvarima u Krivičnim pravilima SPC predviđeno je, između ostalog, da „stranke opšte sa sudovima putem podnesaka (u slučaju nepismenosti kazivanjem u zapisnik“) i da se „niko ne može kazniti nijednom crkvenom kaznom bez prethodnog saslušanja“. Procedurom je previđeno da posle prikupljanja potrebnih činjenica i dokaza, nadležni arhijerej proučava sve spise i donosi odluku da li obustavlja proces i izriče kazne u svojoj nadležnosti ili predmet daje crkvenom sudu na postupak. Ukoliko postupak ima sudski epilog, crkveni sud, po prijemu predmeta, predaje spise crkvenosudskom tužiocu da napiše optužnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari