Na protestima i učestvujemo zbog budućnosti naše dece 1Foto: Privatna arhiva

Nema onog ko je pratio današnje proteste u televizijskom prenosu da nije zapazio mladu majku sa bebom u kolicima na blokadi saobraćaja u Topoli. Majka sa bebom je samo „polovina protestne priče” porodice Lukić iz ovog šumadijskog gradića koja sa suprugom i dvoje dece učestvuje na svim blokadama saobraćaja zbog rudarenja litijuma.

Mladi bračni par, Lukići, odazvali su se na sve dosadšnje proteste i blokade saobraćaja ekoloških organizacija i grupa građana. Samo su jedan, do sada „preskočili” iz, kako kažu „porodičnih, privatnih razloga”.

Ivana i Milivoje na proteste uvek vode i sina Vasilija (šest godina) i ćerkicu Saru (osam meseci), naglašavajući da proteste i ne propuštaju baš zbog toga što strepe za budućnost svoje dece i sudbine sredine i okruženja u kome će odrstati i živeti.

Rodom iz Valjeva, Ivana je po obrazovanju medicinska sestra dok je Milivoje, koji se bavi grafičkim dizajnom i pripremom za štampu rođeni Topolac. Sem porodične ljubavi i braka ujedinjije ih i borba za zdravu životnu sredinu.

– Ja sam iz Valjeva. Odrastati u tamo a ne ići na Gradac koji je za mene jedno od najlepših mesta na svetu je nezamislivo. Zato mi je nezamislivo i da moja deca rastu u okruženju u kome neće moći da se kupaju u toj reci i uživaju u prirodnim lepotama, kao što smi mi generacijama pre njih. Učeće u protestima protiv rudarenja litijuma u mom rodnom ali i savkom drugom kraju naše prelepe zemlje, koja je dar prirode i neprocenjivo bogatstvo, za mene se jednostavno podrazumeva, kaže u dahu za „Danas” Ivana Lukić.

Ona i njen suprug se iskreno nadaju da će se protestima i blokadama saobraćaja izazvanih rudarenju litijuma i uništavanju prirode u budućnosti priključiti još više ljudi.

– Veoma je važno da se građani Srbije osveste i shvate šta nam se priprema ili već dešava. Ne smemo da dozvolimo, kao mnogo puta do sada da do tog osvešćenja dođe prekasno. Jer ako nam se dogodi ono što se u projektima Rio Tinta” poput „Jadra” najavljuje bićemo svi u ogromnom problemu a najviše, baš naša deca koja tu trebaju da ostanu da žive, upozoravaju Lukići.

Ivana ne radi u svojoj struci (trenutno je na porodiljskom odsustvu) a Milivoje je zaposlen u beogradskoj privatnoj štampariji, tako da za sada nisu imali problema i pritiska zbog učešća na protestima i blokadama.

– Svi protesti do sada u Topoli su bili mirni i dostojanstveni. Protekli su bez ikakvih problema. Pošto i nismo zaposleni u firmama koje su na „budžetu” niko na nas i nije vršio pritisak zbog toga što smo redovno na njima, kažu Lukići.

Ipak, po njima u Topoli je nemoguće dobiti posao ako niste član vladajuće, SNS stranke. Ivana se zbog toga vodi kao zaposlena u privatnoj firmi u rodnom gradu a Miivoje iz istog razloga morao da potegne čak u Beograd.

– Kad me pitaju zbog čega radim u Beogradu a ne u topoli, odgovar jasno – zato što je ovde nemoguće dobiti zaposlenje ako nemate knjižicu SNS-a. Ona se traži i na mnogim mestima u glavnom gradu ali su tamo ipak mogućnosti i izbor veći pa se naće posao i za one koji nisu iz vladajuće stranke. U Topoli će tako ostati dok se ne smeni ova vlast, realno i bez ogorčenja trdi Milivoje Lukić.

Na protestima i učestvujemo zbog budućnosti naše dece 2
Od malih nogu u borbi za očuvanje životne sredine Vasilje i Sara Lukić na prošlomesečnim protestima Foto: Privatna arhiva

Posle današnje blokade u kojoj je dvadesetak građana blokiralo pešački prelaz u Topoli, zaustavivši na taj način i na sat vremena magistralne pravce ka Kragujevcu, Beogradu i Aranđelovcu Lukići su „ispunivši svoju građansku dužnost” porodično otišli na manifestaciju bojenja medenjaka i klizalište koje je organizovala Turistička organizacija iz ovog mesta.

– Prelepo je i baš zbog toga moramo da shvatimo šta možemo u budućnosti nepromišljenošću i „nečijim” interesima da zauvek izgubimo, kažu oni.

Na pitanje da li im je neko prebacivao što vode decu na blokade, Lukići odgovaraju da je besmisleno da im bilo ko spočitava „zloupotrebu sopstvene dece” kada sve ovo i rade i angažuju se baš zbog njihove budućnosti.

I, za kraj, ponovo apeluju i nadaju se da će na narednim protestima i blokadama biti mnogo više ljudi, ne samo kod njih podno Oplenca već u čitavoj Srbiji.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari