Ni skoro posle mesec dana od konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća (Nacionalnog saveta Bošnjaka) po okriljem Bošnjačke kulturne zajednice muftije Muamera Zukorlića, pripadnicima ove nacionalne manjine nije jasno da li su dobili svoj novi nacionalni savet ili nisu. Za Bošnjačku kulturnu zajednicu Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je konstituisano. Za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava priča nije završena i produžen je rok za konstituisanje. Ostale dve liste su i dalje „na čekanju“. Republički zaštitnik građana Saša Janković nedavno je saopštio da će o formalnom pokretanju postupka za utvrđivanje eventualnih propusta u izbornom u postupku konstituisanja BNV odlučiti pošto dobije neophodne informacije od poverenika za zaštitu ravnopravnosti i za slobodu pristupa informacijama od javnog značaja.

– Na osnovu tih informacija odlučiću da li ću pokrenuti postupak za utvrđivanje da li je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava načinilo povredu izbornog postupka odnosno da li je bilo preduzeto sve što je potrebno da bi se obezbedila legalnost i legitimnost izbora i konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog saveta, rekao je Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušević prošle sedmice razgovarala je sa predstavnicima sve tri liste i očekuje da se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izjasni o svim činjenicama i okolnostima koje su vezane za izbore nacionalnih saveta, uključujući i Bošnjački nacionalni savet.

Prvaci Bošnjačkog nacionalnog veća i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji internacionalne kontakte koriste da sagovornicima iznesu ocene o opstrukciji konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka i ugrožavanju verskih i nacionalnih prava Bošnjaka. Dr Mevlud Dudić, predsednik BNV, kako je saopšteno u Beogradu je razgovarao sa ambasadorom OEBS u Srbiji Dimitriosom Kipriosom i izneo mu svoje ocene o „pokušajima opstrukcije konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i o aktivnostima koje Veće preduzima nakon konstituisanja“. O ovom problemu čulo se na međunarodnoj konferenciji u Meki koju je organizovala Islamska svetska liga – Rabita. Muftija Muamer Zukorlić je u razgovorima sa predstavnicima svetskih islamskih institucija, saopštila je informativna služba Mešihata IZ u Srbiji, govorio o „ugrožavanju verskih i nacionalnih prava muslimana, kršenju izborne volje Bošnjaka na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava“.

Bošnjačka lista je od Upravnog suda dobila samo negativan odgovor na tužbu za neupisan broj birača. Procenili su se da je iz biračkog spiska izostavljeno između osam i deset hiljada birača. Sud je takvu tužbu odbacio kao neosnovanu. Tužbe koje se odnose na poništavanje izbora u svih šest sandžačkih opština zbog kršenja zakona jer izvodi iz biračkog spiska nisu bili na bosanskom jeziku i latiničnom pismu i premeštanja glasačkih mesta gde birači nikada nisu glasali čekaju sudsku odluku. Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste i predsednik Izvršnog odbora BNV u bivšem sazivu, od predstavnika nevladinih organizacija Urban-in, Kulturnog centra Damad i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava zatražio je da u saradnji sa OEBS organizuju javni razgovor sa predstavnicima sve tri liste „da građani čuju ko je krivac zašto se ne konstituiše Bošnjačko nacionalno veće“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je produžilo rok za konstituisanje BNV, kako bi sve tri liste učestvovale u tom procesu. Prema Poslovniku o konstituisanju nacionalnih saveta, koji je usvojen uoči konstituisanja novog saziva BNV, potrebna je dvotrećinska većina. U ovom slučaju, od 35 potrebno je da konstitutivnoj sednici prisustvuje 23 većnika. Nijedna od tri liste ne može sama da konstituiše BNV, jer Bošnjačka kulturna zajednica ima 17, Bošnjačka lista 13 i 5 većnika ima Bošnjački preporod. Objašnjenja nema do kada traje produženi rok. Po zakonskoj regulativi može da traje 60 dana od dana neuspelog konstituisanja. Kada je u pitanju BNV, rok ističe 7. septembra, jer Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osporava konstitutivnu sednicu održanu 7. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari