„Blu oridžin“ poslao turiste do ivice svemira posle dvogodišnje pauze 1foto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Turistička raketa kompanije „Blu oridžin“ lansirala je putnike na ivicu svemira po prvi put u skoro dve godine, okončavši pauzu izazvanu neuspelim probnim letom bez posade.

 

Raketa i kapsula „Nju šepard“, poleteli su u 9:36 ujutro po lokalnom vremenu iz objekta na privatnom ranču u zapadnom Teksasu.

„NS-25“, sedmi let sa posadom „Blu oridžina“ do sada, prevozio je šest osoba u kapsuli: brokera Mejsona Anđela, Silvajin Hirona, osnivača jedne francuske pivare, inženjera softvera i preduzetnika Keneta L. Hesa, računovođu u penziji Kerol Šaler, avijatičara Gopija Totakuru i Eda Dvajta, penzionisanog kapetana američkog vazduhoplovstva.

Dvajt je tako stigao na ivicu svemira sa 90 godina, što ga čini najstarijom osobom koja se upustila u takve visine, rekao je portparol „Blu Oridžina“.

„Mislio sam da mi to ne treba u životu. Ali lagao sam. Stvarno mi je, zaista, trebalo to. To je iskustvo koje menja život. Svi bi morali ovo da urade“, izjavio je Dvejt.

Tokom misije, posada je putovala brzinom koja je bila više od tri puta veća od brzine zvuka.

Na vrhuncu putovanja, putnici su iskusili nekoliko minuta bestežinskog stanja i upečatljive poglede na Zemlju kroz prozore kabine.

Lansiranje je usledilo nakon uspeha naučne misije bez posade u decembru.

Bezos: Nema savršene bezbednosti

Tokom intervjua sa Leksom Fridmanom, Džef Bezos, koji poseduje kompaniju „Blu oridžin“, rekao je da je sistem kapsulu odbacio na bezbedno, i da je to razlog što mu je „prijatno da pusti bilo koga da ide na ovakav put“.

„Po mom mišljenju, turističko vozilo mora biti dizajnirano tako da bude onoliko bezbedno koliko neko može da ga napravi. Ne možete ga učiniti savršeno bezbednim. To je nemoguće“, dodao je Bezos.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo, koja licencira komercijalna lansiranja raketa i zadužena je za osiguranje javne bezbednosti, nadgledala je istragu o prvobitnom neuspehu.

Otkriveno je da je mlaznica motora otkazala jer je imala višu temperaturu od očekivane. Zato su izvršene dodatne promene dizajna mlaznice i poboljšane su strukturalne performanse pod termičkim i dinamičkim opterećenjima.

Promene i uspešan decembarski let „Nju šeparda“ podstakli su kompaniju da ponovo pokrene svoja putovanja u svemir za one koji traže uzbuđenje.

Četvoročlana ekipa koju je predvodio Džef Bezos odletela je na „Nju šepardu“, suborbitalnoj kapsuli i raketnom sistemu, do ivice svemira i vratila se bezbedno na Zemlju padobranom, u julu, 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari