Na Šodrošu formiran živi zid kao otpor kriminalu, samovlašću, urbicidu i ekocidu (FOTO) 1Foto: Novi Optimizam

Na Šodrošu u Novom Sadu večeras je održan protestni skup „Vidi, Gari, čekamo te!!!“, na kojem je simbolično formiran živi zid odbrane od ekocida, u organizaciji pojedinaca, udruženja i organizacija koji zajedno čine grupu „Vidi, Gari, ne može!“, saopštili su organitzatori skupa.

Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine kaže da bi trebalo da se „pruži otpor ovom režimu“.

„Ovim skupom simbolično obeležavamo otpor njihovom planiranju. Sve ono što oni planiraju sadrži kriminal, urbicid i ekocid“, rekla je ona. 

Gojko Mišković takođe iz Zelene mreže Vojvodine pak kaže da mu „sve ovo liči na Njegošev stih“. 

„Pre 20 godina nada je definitivno postojala, a imali smo i način kako da je pretvaramo u poteze koji su ostavljali trag“, rekao je on.

Reditelj Janko Baljak rekao je da je jako važno simbolički da se ne delimo na Beograđane i Novosađane, jer smo svi u istom blatu i problemu. 

„Ako se spustite do Beograda na vodi, videćete bitku koju smo izgubili. Jednostavno osećam potrebu da sa vama podelim što je ta bitka izgubljena, te bih želeo da Novosađani budu istrajniji u borbi. Kuće i ulice koje nam oduzimaju, to su mali prostori duha koji su nam ostali, pošto su nam sve ostalo uzeli. Mafijaška hobotnica hoće da poruši sve ono što je preostalo“, istakao je on, rečeno je u saopštenju. 

Slavko Vukov, poljoprivrednik i aktivista iz Zrenjanina, pozdravio je „otpor samovlašću i mafijašima“. 

„Bitno je da postoji određeni broj ljudi koji se ne miri sa stvarima koje su očigledno problem“, istakao je on, te je dodao da je „otpor neizbežan“.

Profesor i aktivista iz Subotice Vladimir Polovina je rekao da bi njegov savet bio da je pobednička strana ona na kojoj je Guta.

„Godinu dana se suočavate sa monstruoznom bolešću – bolešću za profitom“, jasan je Polovina. 

Milenko Vujić je poručio da bi trebalo „svima da pokažemo da nas ima“. 

Sa druge strane, Branislav Guta Grubački je istakao da „mi kao građansko društvo nemamo šta da slavimo“. 

„Ovo je trenutak za jedan preokret u kojem ćemo početi da pružamo što jači i žešći otpor ovom režimu“, rekao je on.

Pred sam kraj svi prisutni svojim telima formirali su živ zid i podigli kartone na kojima piše „Vidi, Gari, ne može!“, te je tom prilikom prikazana solidarnost, odlučnost i borbenost građana.

Tokom protesta je prikazan i film „Godinu dana Garija“ koji je auditorijumu pokazao šta je + za sve to vreme učinjeno i kako se protestna grudva „Vidi, Gari, ne može!“ valjala.

Podsetnika radi, ovo je bilo i simbolično obeležavanje otkako je formirana „Vidi, Gari, ne može!“ grupa kao artikulisani odgovor građanskih inicijativa na beskurpoloznu privatizaciju društvene svojine i nesamerljivo ekološko i urbanističko nasilje nad Novim Sadom. Takođe, ovaj događaj jeste i simbolično obeležavanje 20 godina od osnivanja Zelene mreže Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari