Na šta će sve mladi Kragujevčani imati popust od novembra 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Od kulturnih dešavanja i polaganja vožnje, preko lekarskih pregleda, do ponude u Second hand prodavnicama, sve te usluge će mladi Kragujevčani moći da koriste uz određeni popust ili čak besplatno, ako se prijave za omladinske kartice.

Prijava će biti otvorena tokom cele godine, ali zvanična dodela kartica je planirana za početak novembra i ona će važiti do oktobra 2023.

Posle toga će se obnavljati, pa što se ranije prijave, mladi će poći da iskoriste više akcija.

U Kancelariji za mlade ističu da se za 15 dana već prijavilo 250 mladih, a očekuju da do početka novembra i zvanične dodele kartica u Velikoj sali Skupštine grada taj broj bude i preko 300 zainteresovanih.

Neće, kažu, postavljati ograničenja u broju kartica koje će biti podeljene, jer im je cilj da se što više mladih prijavi i da ih podstaknu na aktivno i kvalitetno organizovanje slobodnog vremena i unapređenje zdravlja.

Na šta će sve mladi Kragujevčani imati popust od novembra 2
Marija Đoković/ Foto: V. G.

– Jedini uslov koji mladi treba da ispune je da imaju od 16 do 30 godina i da žive na teritoriji grada Kragujevca. Svako ko to ispuni, dobiće karticu. One će biti personalizovane i da ne bi došlo do zloupotrebe, važiće isključivo uz ličnu kartu. Dakle, svaka osoba će prilikom kupovine ili korišćenja neke usluge morati na uvid da pokaže i ličnu kartu, objašnjava Marija Đoković iz Kancelarije za mlade grada Kragujevca.

Odziv ponuđača usluga je, po njenim rečima, takođe, zadovoljavajući, pa se trenutno na spisku nalazi 19 ustanova, institucija i privatnih preduzeća.

Ustanove kulture su svoje usluge uglavnom ponudile besplatno ili uz velike popuste od 50 do 70 odsto, pa će tako svi korisnici omladinskih kartica moći besplatno da budu deo vodičkih i turističkih tura koje organizuje Gradska turista organizacija.

Svi koncerti u Muzičkom centru će, takođe, biti besplatni, dok će ulaznice za predstave u Knjaževsko-srpskom teatru biti snižene za 50 odsto i iznosiće 200 dinara.

Narodni muzej će omogućiti da cena ulaznica za sve organizovane ture, od najmanje deset mladih Kragujevčana, bude samo 100 dinara.

Na konkurs se prijavila i jedna auto škola koja nudi besplatan lekarski pregled ili polaganje prve pomoći za sve one koji se odluče da krenu sa časovima vožnje kod njih, a stomatološke ordinacije su ponudile od 10 do 15 odsto popusta na svoje usluge.

Na učenje stranog jezika mladi će, takođe, dobiti 10 odsto popusta, dok će edukacije iz oblasti finansija biti besplatne.

Na konkurs su se prijavili i fitnes klubovi, teretane i neki kafići, pa će pored ovih kulturnih i edukativnih sadržaja, mladi moći, uz popust, i da se opuste.

Zanimljivo je da je u ponudi i jedna Second hand prodavnica koja pruža 15 odsto popusta na celokupnu ponudu polovne robe, pa se mora priznati da je ponuda šarenolika.

– Spisak svih ponuđača pogodnosti je već ojavljen na sajtu Skupštine grada, tako da mladi već mogu da vide šta će biti u ponudi. Kartice će na poleđini imati qr kod, koji oni mogu da skeniraju i da tako vide gde sve imaju popuste, ističe Đoković.

Ona kaže da su se sve institucije čije je osnivač Grad, ali i privatni sektor, lepo odazvale na ovu akciju i da će zahvaljujući tome mladi imati veliku uštedu u svojim budžetima.

Naša sagovornica objašnjava da će troškovi grada Kragujevca u ovoj akciji biti minimalni, odnosno da će Kancelarija za mlade platiti samo štampanje kartica.

– Dizajn smo mi radili, tako da grad plaća samo štampu. Kancelarija je sredstva za to već opredelila, a trenutno čekamo da nam ponuđač pošalje zvaničnu ponudu za štampanje kartica, kaže Đoković.

Kancelarija za mlade do kraja godine sprovodi niz aktivnosti namenjenih mladima. Prva su radionice o mentalnom zdravlju mladih koje sprovodi omladina JAZAS-a, a koje su finansijski podržane od strane grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari