Na testu (ne)kritički odnos Crkve prema vlasti u Srbiji

Da li je odlaskom mitropolita Amfilohija poremećena ravnoteža odnosa snaga u Svetom arhijerejskom saboru SPC

Ostavite komentar


  1. Svaka druga reč je „navodno“. Najpre da s molimo Boguda navedeni ostanu živi i zdravi.

  2. Iskreno rečeno ako nas crkva kao u CG ne spase od ove vlasti nema šanse niko. Opozicione stranke su kao nedonoščad.

  3. Koji crni kriticki odnos Crkve prema drzavi. Vi mora de se salite. Pa Irinej se otvoreno stavlja na stranu inspiratora pokolja u Srebrenici. Nema tu ni vjere ni pravoslavlja ni Crkve.

      1. Ovo je laž i kleveta, a ne mišljenje. Zašto Danas ne cenzuriše ovakve komentare?

  4. O nekakvom pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, i Vučić i autor članka mogu samo da sanjaju. Ne postoji političar u Srbiji koji bi politički preživeo takav pokušaj. Onaj 27. mart i onaj 5. oktobar bi bili seoska igranka naspram besa naroda koji bi se iskazao zbog toga. Nadam se da neće ni pokušati.

    1. Moguće da ste genije za EV(električna vozila), ipak ste, što se tiče poznavanja ovdašnjeg naroda, analfabeta.

    2. A zašto da „politički preživi“, ako je u međuvremenu obezbedio da ekonomski preživi više nego faraoni.

  5. Iz clank se vidi jedan opsti haos i mnogo sebicnih i nehajnih postupaka i vlasti i arhijereja. Vucic bi da potcini sve vladike i stavi ih u pod svoju vlast cak ne zaleci ni milione evra NARODNIH para. Po jedini vladike ne znaju kome da se priklone. Jednom Irineju ili drugom ili pak nekom jos profitabilnijem a sve zanemarujuci NAROD od koga je crkva i stvorena i bez koga nebi ni bila crkva.U svemu ovome; Jedni se nadaju da potcine crkvu politici, drugi da politika donacijama zadovolji njihove potrebe,treci se nadaju unapredjenjima i vecim pocastima, cetvrti ordenjima i slavi a svi zaboravljaju jadni narod od KiM do San Franciska i Australije koji ocekuje, da se jednom moze, s ponosom izjasniti kao Srbin.I drzava i crkva zanemaruju vapaj naroda za pravdom i istinom. U ovom momentu nalazimo se u totalnom mraku i vise ne znamo sta nas ocekuje sledeceg pojavljivanja nasih „velikana“ na prokletim televizijama, koje su sve samo ne ono za sta su namenjene.

  6. Jadno je kada se Crkva i narod plaše jednog psihijatrijskog bolesnika,psihopate i njegovih liz-liz hijena koji u njega gledaju kao gladan pas u mesan tanjir..Građani Srbije nikada u svojoj dugoj istoriji nisu bili ponizniji,sleplji,potkupljiviji i plašljiviji!Slobodno dodajte ako sam neku „vrlinu“ zaboravio!

  7. Crkva je tražila da se pored reke Marice 1371. slavi Dan useka – kada je Irod naredio da poseku glavu Jovanu Krstitelju – što su to Srbi iskoristili da im bude svetkovina žderući pečenje ukradene stoke i lokajući mlado vino. Turci su očekivali i čekali da se Srbi opiju, pa su ih napali, posekli, neke se udavili u nabujaloj Marici, neki se predali da bi potom ratovali protiv Srba na Kosovu.
    Srpska istorija navodi manje brojke učesnika Srba u katasrofalnom porazu pokraj reke Marice 1371. tvrdeći da je bilo 30.000., turski izvori tvrde da ih je bilo duplo više, dok grčki izvori tvde da je bilo čak 70.000 duša. Dok srpska istorija barata sa brojokom od 6.000 turskih vojnika, pomenuti strani izvoti tvde da je bilo samo 8.00 turskih specijalaca. Navedene brojke od strane Turaka i Grka u kome su bili i učesnici na strani Srba, potvruđuje i opis događaja od strane srpskog patrijarha Pajsija: „… I kad su došli Turci do mesta gde je bila silna srpska vojska, prokletnici uhodiše i videše nedostatak uprave (izvidnicu je predvodio Evrones-beg), i vratiše se natrag k svojemu načalniku… I dođoše do mesta gde je bila neupravljena vojska i udariše na nju iznenada. I razbiše srpske vojnike, i beše divno čudo kako na njih napade gnev božji i strahovanje i bekstvo, jedan drugoga pretičahu, a jedan drugoga ne stizahu…“ Despot Uglješa, sav u ranama, napustio je sukob, pa je kod mesta Harmanlije izdahnuo. Za kralja Vukašina se kaže da ga je ubio njegov sluga Hrsojević (smatralo se da je Vukašin kriv za smrt – ubistvo cara Uroša) prilikom bekstva. A prema narodnoj pesmi, posle bitke je izvađen iz Marice i posečen, tvrde srpski izvori koji su verovali da je Vukašina sustigla kletva Svetog Save, Prvi patriarh SPC, a Nemanjić, koji je prokleo Vukašina jer nije bilo reda da neko drugi bude kralj koji nije Nemanjičkog roda.
    Potom su začestili manji napadi Turaka i okršaji koji su primoravali neke pripadnike srpske vlastelu da prelaze u islam. Kao što će i Vukašinov sin, Marko Kraljević ratovati na strani Turske, na pet godina posle Kosovske bitke ostaviti svoje kosti u Rumuniji. Dok su nas pismeni crkvenjaci ubedili da ga slavimo kao najvećeg borca protiv Turaka!
    U isto vreme Turski car slao je izaslanike, naravno Srbe, kod najvećeg srpskog viteze Miloša (K)O(p)bilića, koji je, inače, vanbračni sin Cara Dušana, zato je u narodu poznat kao Kopilić, a imao je obavezu da sa svojim izabranicima čuva severnu granicu prema Ugarskoj, tražeći da ubedi Kneza Lazara da se njegovi ratnici pridruže Tuskoj, jer njihov cilja su bili Vijena, Rim i dalje, za da se osvete za zlo što su im počinili tokom dva veka Katolički krstaši.
    Ostalo znate kako su zbog toga optužili Miloša da će izdati Srbe na Kosovu, jer je Crkva ubedila kneza Lazara da treba unmreti za hrišćantvo da bi večno ževeo kod Hrista.
    No, u to nije verovala mudra kneginja Milica veće je spašavala što se može spasiti – udala svoju ćerku Oliveru za Bajazita, dok je sin Stefan dobio je autonomno pravo da vlada sa ostatkom Srbije…
    Karl Jaspers: Istini pripada najveće pravo da se propagira!
    Martin Hajdeger kada kaže: „Nije pravo pitanje da li postoji život posle naše fizičke smrti, nego je pravo pitanje da li postoji život pre naše smrti.“
    Mudri Seneka, koji se rodio i ževeo u vreme Isusa, zaključio je: Obični ljidu misle da je religija istinita, mudri veruju da je neistinita, a vladari veruju da je korisna.
    Samuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven, tvrdi da „Kada bi Hrist sada bio ovde, postoji nešto što sigurno ne bi bio – hrišćanin!“
    Svi veliki mudraci obznanili su na svoj način: POGLEDAJ U SEBE, TI SI BOG.
    „Lojalnost naciji obrnuto je proporiconalna sa darom.“ „Kostimi patriota uvek imaju dva lica.“

    1. Dobar ti taj Srb(p)ski „Gejm ov tronz“, jel ima to na Netflixu?
      I, kažeš Majloš the Bastard, sa’s Turcite pa pravo na Rim i Vijenu, a?
      U 14 veku!? Ajde sa si rekao Budim, još i da ima nekog smisla, mada im je i Beograd još bio daleko, ali Beč!? Pa nije nije im tada Ništa značio!

  8. Vera u boga je jedno, u crkvu, pak, nesto sasvim drugo. Sukob cinovnika zarad dominacije, odnosno vlasti, tacnije moci i novca obesmisljava samu veru u boga.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.