Na udaru i firma iz Srbije: EU priprema sankcije protiv vojnih i tehnoloških kompanija koje pomažu u ratnim naporima Rusije 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Evropska unija priprema sankcije protiv vojnih i tehnoloških kompanija iz Kine, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja, koje pomažu u ratnim naporima Rusije, navodi se u dokumentu u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa.

Evropska unija pojačava napore da smanji zaobilaženje sankcija, pošto je Rusija uspela da ih prevaziđe uvozom ključne robe, poput mikroprocesora, preko prijateljskih trećih zemalja, kao što je Kina, navodi Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zapad je do sada bio uzdržan u kažnjavanju kompanija u trećim zemljama zbog zabrinutosti da ne odalji od sebe lidere u tim država, i umesto sankcionisanja, opredeljivao se za diplomatiju.

Međutim, kako Rusija povećava proizvodnju raketa i drugog oružja pomoću čipova zapadne proizvodnje, raste pritisak na Brisel i Vašington da preduzmu mere.

Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, očekuje se da će EU objaviti 13. paket sankcija koji je usmeren na kompanije iz šest zemalja, navodi se u dokumentima.

Na meti su četiri firme iz Kine i po jedna iz Kazahstana, Srbije, Indije, Singapura, Šri Lanke, Tajlanda i Turske. Na spisku je još 10 kompanija sa sedištem u Rusiji, ali ta lista mogla da se proširi pre nego što se usvoji konačna verzija.

Ruski uvoz robe dvostruke namene preko firmi sa sedištem u centralnoj Aziji i Kini naglo je porastao od početka rata, uključujući elektroniku i komponente koje proizvode zapadne kompanije, kao što su mikročipovi i dronovi.

Tokom posete Kini u decembru, predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i šef Evropskog saveta Šarl Mišel upozorili su kineskog lidera Si Đinpinga da se reši pitanje 13 kompanija za koje Brisel tvrdi da su uključene u snabdevanje ruskih firmi.

Ako bude uključena u konačnu verziju, kompanija „Conex Doo Beograd-Stari Grad“ bila bi prva iz Srbije koja će biti uključena u paket sankcija EU u vezi s ratom u Ukrajini, navodi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari