Vlasnicima objekata izgrađenim na obalama Zavojskog jezera kraj Pirota, ispod kote 620 i na zemljištu čiji je vlasnik HE ‘’Pirot’’ republička građevinska inspekcija uručila je rešenja o njihovom uklanjanju, kako bi se jezero i ceo prostor zaštitili u Parku prirode Stara planina.

Vlasnici tih nelegalno izgrađenih objekata traže kompromisno rešenje, kako bi vikendice, brvnare i kamp prikolice do usvajanja Prostornog plana Stare planine ostale.

Republički inspektor zaštite i korišćenja prirodnih dobara Milan Štetićkaže da u petak, 24. oktobra ističe rok za uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata na obalama Zavojskog jezera kraj Pirota.

– Od 7. do 10. oktobra je republički građevinski inspektor vlasnicima tih objekata uručivao rešenja o rušenju a 16. oktobra su u Opštinskoj upravi u Pirotu objavljeni zaključci o dozvoli izvršenja ovih rešenja i ona su postala izvršna. Ove subote u dva lokalna pirotska nedeljnika biće objavljen tender za izbor izvođača radova koji će o trošku vlasnika sve te objekte prinudno ukloniti sa prostora čiji je vlasnik Privredno društvo ‘’Đerdap’’ iz Kladova, odnosno HE ‘’Pirot’’, osim u nekoliko slučajeva. Datum uklanjanja ovih objekata znaće se sredinom iduće nedelje. U prvoj fazi obuhvaćeno je 225 objekata sagrađenih na tuđem zemljištu, ispod puta oko jezera, na visinskoj koti 620. Među ovim objektima nalazi se 89 kamp prikolica, 61 drvena baraka, 23 drvene barake sa kamp prikolicama, 16 vojnih auto furgona, 16 baraka prikolica, 10 auto kombi karoserija, četiri kamp kućice, tri kioska i devet zidanih objekata. Što se tiče ostalih bespravno izgrađenih objekata na tom prostoru, opština Pirot će kroz izradu planskih dokumenata pokušati da reši njihovu sudbinu. Pedesetak vlasnika je najavilo da će sami ukloniti ove objekte, a desetak je većodvezlo kamp prikolice – kaže Štetić, dodajući da je stav Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da će ubuduće svaka nelegalna gradnja na tom području, u Parku prirode Stara planina, biti sankcionisana, a objekti srušeni.

Direktor HE ‘’Pirot’ Jovan Stevčićkaže da je interes države da jezero ostane biser Stare planine i akumulacija sačuva kao rezervoar pijaće vode iz koga bi moglo da se vodom za piće snabdeva dva miliona ljudi.

– U okolini Zavojskog jezera godinama su nepoznati investitori nelegalno izgradili ili postavili na državnom zemljištu i tako napravili urbanistički i ekološki haos. Godinama se borimo sa nelegalnom gradnjom i zagađivanjem jezera i očekujemo da ova akcija da rezultate. Svi oni su građeni na državnoj imovini. Na svu sreću voda je i dalje prva kategorija. Na toj državnoj imovini niko nema dozvolu za gradnju. Taj prostor mora da se zaštiti – kaže Stevčić.

Sonja i Dragoljub Đurićsu na lokaciji ‘’Buljarice’’ sagradili vikendicu. Kažu da je ovo nepravda prema svim ljubiteljima prirode koji su ovaj prostor oplemenili.

– Mi koji smo stalno ovde brinemo se da taj prostor bude čist, a najviše ga zagađuju vikendaši. Ovde smo od proleća do jeseni. Izgradili smo klozet i septičku jamu. Apelujemo na one koji su se nameračili da ih sruše da nas ostave ovde sve dok se ne usvoji Prostorni plan. Ukoliko se sve ovo sruši ovde će biti pravo ruglo. Znamo da to nije naše zemljište – kaže ona.

Njene komšije Gmitrica i Slobodan Simonovićna Zavojskom jezeru su već17 godina. I oni su lepo uredili ceo prostor.

– Tri godine smo pravili vikendicu i niko nikada nije došao da nam kaže da je ovo tuđe niti nas je opomenuo da ne gradimo. Gde sada da idemo i da se selimo. Jezero je čisto jer mi vodu iz jezera koristimo za kuvanje a povremeno i za piće kaže Gmitrica.

Rešenje o rušenju dobio je i Milan Jovanović. Kaže da je to za njega jedan veliki udarac, a da je on veliki zaljubljenik u prirodu.

– Svesni smo da smo objekte izgradili nelegalno i na tuđem zemljištu, ali bismo bili najsrećniji da platimo zakup onome ko je vlasnik zemljišta, samo da se ovo što je izgrađeno ne ruši – kaže Milan Jovanović.

Pored objekata koji se nalaze ispod kote 620 neka od rešenja zalepljena su i na vikendicama koje se nalaze iznad te kote i sagrađene su na privatnom posedu. Jovan Lalićiz Niša je pre tri godine sagradio brvnaru na placu koji je kupio, ali je i on zatekao rešenje o rušenju.

– Bio sam neprijatno iznenađen kada sam video to rešenje, upućeno N.N. licu. Nigde se ne navodi moje ime. Ja sam ovaj plac kupio, platio porez na prenos. Spreman sam da legalizujem objekat kad se usvoji Prostorni plan. Angažovao sam advokata da zaštitim svoja prava – kaže Lalić.

Inicijativa iz hidroelektrane „Pirot“

Inicijativu za uklanjanje svih ovih objekata pokrenula je HE ‘’Pirot’’, koja je i ranije bezuspešno pokušavala taj problem da reši. Na prostoru oko Zavojskog jezera većdve decenije niču najrazličitiji objekti bez ikakve dozvole, budući da Prostorni plan nije usvojen, a ne postoji ni Urbanistički plan za ovaj prostor kojim bi se gradnja kontrolisala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari