Nabujale reke napustile korita na teritoriji Novog Pazara 1Foto: N. Kočović

Zbog kiše koja gotovo 24 sata neprekidno pada na teritoriji Novog Pazara, delimično su se izlile reke Raška, Jošanica i Trnavica, ali prema informacijama Štaba za vanredne situacije nije bilo poplavljenih kuća.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije pri lokalnoj samoupravi Ismail Dupljak kazao je da je najveće probleme izazvala Jošanica, koja se izlila stotinak metara u Prijepoljskoj ulici, u naselju Šutenovac.

“Građani su se sami organizovali i svaka im čast na tome. Angažovali smo i mehanizaciju, uklonila je čepove i voda sada otiče koritom. Bila su i dva čepa u selu Zaguljača, gde je angažovana mehanizacija. Od koristi su nam bile antierozivne brane i ustave na bujičnim vodotocima, ali i to što smo revitalizovali korita Raške i Jošanice”, izjavio je Dupljak.

Na teritoriji Novog Pazara na snazi je vanredna odbrana od poplava, a poslednje informacije sa terena pokazuju, tvrdi Dupljak, da se voda u gornjim tokovima Trnavice i Jošanice povukla u korita.

“Naredili smo angažovanje mehanizacije subjekata od posebnog značaja, ‘Vodovod i kanalizacija’ će pratiti kvalitet vode, a stiže nam i 5.000 vreća peska od preduzeća Zapadna Morava iz Čačka koje će biti postavljene na tri ili četiri mesta uz Rašku, Jošanicu i Trnavicu kako bi se zaštitili građani”, kazao je Dupljak.

On je istakao da je u poslednja 24 sata na teritoriji Novog Pazara palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru što je, kako je ocenio, velika količina vode koju zemlja i korita reka nisu mogli da apsorbuju.

Direktor Javnog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio danas da je u Tutinu proglašena vanredna situacija i da je tamo trenutno i najteže stanje, jer su svi vodotoci drugog reda, odnosno mali, inače neprimetni potoci zbog ozbiljnih padavina postali ozbiljne bujice koje su ugrozile pojedine kuće i delove infrastrukture, preneo je FoNet.

Kako navodi FoNet, Puzović je za Radio Beograd rekao da je vanredna odbrana od poplava na snazi u Novom Pazaru i u slivovima reka Ibar, Ljuboviđa i Kolubara.

On je dodao da je trenutno na Limu na snazi redovna odbrana od poplava, ali da se očekuje da će večeras biti proglašena i vanredna odbrana.

Dodao je da su se sve nadležne službe preduzeća „Srbijavode“ na terenu i da se u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije donose zajedničke odluke i sprovode mere.

Puzović je rekao i da je Javno preduzeće „Srbijavode“ u kontaktu sa svim načelnicima lokalnih štabova za odbranu od poplava. (kraj) vbr/bdb

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari