Načelnik Saobraćajne policije: Cilj kamera zakonitiji rad policijskih službenika 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Načelnik Saobraćajne policije za grad Beograd Slaviša Lakićević izjavio je danas da cilj kamera, koje će saobraćajni policajci nositi na uniformama od 1. septembra, nije procesuiranje prekršaja i krivičnih dela, već zakonitiji rad policijskih službenika.

„U slučaju davanja mita, a to je krivično delo, odmah posle snimljenog materijala policijski službenik će obavestiti starešine, sve dokumentovati i napisati u izveštaj i proslediti nadležnim organima. Snimak će biti ustupljen nadležnim organima kako bi oni dalje postupali“, rekao je Lakićević za TV N1.

Prema njegovim rečima, kamere će biti upaljene sve vreme, ali će snimati samo dok traje intervencija.

„Policajci kameru uključuju da snima neposredno pre početka intervencije, a sa završetkom iste pripadnik policije mora isključiti snimanje. Svaki policajac će imati obavezu da obavesti građanina da ga snima“, kazao je on.

Naveo je i da su snimci na raspolaganju tužilaštvima i sudovima, a da se građani kojima je možda potreban neki snimak, moraju zvanično obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Sud i tužilaštvo mogu dobiti snimke uvek, a novinari ili građani će morati da se obrate ministarstvu i naravno gde god budemo imali pritužbe ili prijave zloupotreba, te ćemo slučajeve ispitati“, rekao je načelnik.

Lakićević je naveo da će u početku raditi sa 60 kamera, koje su donacija SAD, koje će biti korišćene za interventnu kontrolu saobraćaja.

„To znači da će kamere koristiti presretači i njihovi pratioci kao i saobraćajna policija, ispostava za državne puteve Beograd, odnosno, saobraćajci u prstenu auto puta koji pokriva policijska ispostava grad Beograda“, kazao je Lakićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari