Nacionalizam nije saglasan sa slobodom

Od mnoštva političkih ideja kojima se Slobodan Inić sa strašću i analitičkom lucidnošću bavio svakako su dve bile njegova istraživačka konstanta - nacionalizam i demokratija

Ostavite komentar


  1. Globalisti su novo ime za komuniste. Sve zvuci lepo kad se o tome prica ali u praksi je nemoguce. Nije samo religija opijum za narod nego to moze biti i svaki pokret ili ideologija u koju pojedinci postaju fanatici i sigurni su u to sto rade, bilo da su teroristi,verski fanatici ,SNS-ovci ili globalisti. Da nije bilo nacionalizma mi bi svi sada bili Turci ,katolici ili sl. To sto si ti prihvatio nesto ne znaci da ce to i drugi prihvatiti nego naprotiv iskoristice tvoju slabost.

    1. Tekst profesora Bozovica treba razumeti. On pise o Inicu kao osobi koja je devedesetih upozoravala na opasnosti nacionalizama u svim delovima Jugoslavije, a posebno srpskog kao vecinskog naroda. Mnogi nisu shvatali ni uvazavali tu opasnost i tu smo danas gde jesmo. I tu nije kraj. Uskoro ce sve posledice pogubne politike biti jos vidljivije.

    2. Prezimenjace, verovatno se nisi prepoznao u ovoj recenici:
      „Po funkcionalnoj nepismenosti na evropskom smo dnu.“? (A i u dobrom delu ostalih razmisljanja iz teksta)
      Steta!

      1. Kakvo bi to bogatstvo bilo, kakva bi to radosna zemlja bila samo kad bi postali funkconalno pismeni (kao ostali civilizovani svet) . Na zalost nismo, pa tako ,vi pismeni morate ziveti sa nama umesto da odete u civilizaciju i disete punim plucima.

    3. Kad pročitam izjave da bi smo, da nije nacionalizma, sad bili turci ili bili katolici, pripadne mi muka. Da su Turci hteli, imali su baš dovoljno vremena da nas poturče ali nisu to radili. Neki srpski istoričari govore o boljem odnosu Turaka prema Srbima nego što su srpski vladari imali prema svom rodu. To imamo i danas. Moderna vlastela, izrasla na nacionalizmu, dovela je do najvećeg, u novijoj istoriji, iseljavanja iz Srbije. Kultura se zatire i prezire a sebičnost i mržnja se slave. Nacionalizam je kriv za smrt oko 100.000 nenaoružanih ljudi, dece, žena, staraca i oko 40.000 naoružanih na prostoru bivše države. Nacionalizam nije isto što i patriotizam. Upravo suprotno.

      1. A nije ti bilo muka kad ste nas vi,kulturni, oterali iz Hrvatske.

  2. Vladimir Gligorov i Slobodan Inic su napisali program Demokratske stranke. Zbog nacionalistickih tendencija u stranci istu su napustili. Zar se sadasnje pristalice te stranke ne stide zbog desavanja u njoj. Na panoe postaviti osnivace Demokratske stranke neka gledaju sta je rezultat postojanja stranke. Sram Vas bilo, neki su dali zivote za ideju demokratije, a vi se ponasate kao najveci dripci.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.