Bosna i Hercegovina je načinila impresivan napredak od potpisivanja Dejtonskog sporazuma pre 15 godina, ali podeljenost među etničkim grupama blokira reforme, ocenio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko. On je, u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN, koji obuhvata period od 1. maja do 22. oktobra, rekao da se njegova Kancelarija (OHR) ne može zatvoriti sve dok napredak ne bude još veći.

– Nažalost, nacionalističke agende unutar zemlje i dalje odnose prevagu nad saradnjom i kompromisom – rekao je Incko.

Incko je, takođe, podsetio na ocenu Evropske komisije da je BiH načinila „ograničeni napredak“ u stvaranju uslova za ulazak u NATO i Evropsku uniju.

– Iako je bilo značajnog napretka u prvih 11 godina posle rata, u poslednje četiri godine došlo je do stagnacije – smatra visoki predstavnik.

Incko je rekao da politiku „nultog zbira“, u kojoj dobitak za jednog, istovremeno znači gubitak za drugog, treba da zameni „politika zasnovana na kompromisu i spremnosti za susret na pola puta“.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi snažno angažovanje u BiH, a Savet bezbednosti UN da iduće nedelje produži mandat snagama EUFOR-a u BiH. Bosnu i Hercegovinu, koja je članica Saveta bezbednosti, na sednici je predstavljao predsedavajući Predsedništva Nebojša Radmanović.

Radmanović je rekao da je Bosna i Hercegovina udruženim naporom međunarodne zajednice i domaćih vlasti ostvarila značajan napredak u posleratnom periodu, istakavši da to predstavlja pozitivan primer u odnosu na mnoga druga slična krizna područja u svetu.

– Ukoliko su posle rata postojali razlozi za postojanje Kancelarije visokog predstavnika, 15 godina kasnije oni su bitno umanjeni – ocenio je Radmanović.

SAD za, Rusija protiv OHR-a

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin ocenio je da je „dalje zadržavanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH izgubilo smisao i postalo kontraproduktivno“, jer su, kako je rekao, građani BiH sposobni da sami donose odluke o sopstvenoj budućnosti, a da međunarodna zajednica treba da sarađuje sa izabranim zvaničnicima, uključujući i one u Banjaluci. Američka ambasadorka Rozmeri di Karlo je izrazila snažnu američku podršku Incku, naglasivši da „sve strane moraju da poštuju i sprovode njegove odluke“, kao i da za zatvaranje OHR još nisu ispunjeni uslovi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari