Kad će u školama početi da se koriste nacionalne čitanke i koliko će koštati? 1foto Vesna Andrić Danas

Korišćenje nacionalne čitanke u osnovnim i srednjim školama počeće od školske 2024/2025. godine, predviđeno je u Predlogu izmena Zakona o udžbenicima koji je stigao u Skupštinu Srbije.

Ove čitanke će zameniti ranije najavljene nacionalne udžbenike od čijeg izdavanja je država odustala.

Nacionalna čitanka imaće status obaveznog nastavnog sredstva za sve učenike osnovne i srednje škole koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

„Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kultur srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine“, piše u predlogu izmena zakona.

Planirano je da budu urađene četiri čitanke: jedna će biti namenjena đacima prvog i drugog razreda osnovne škole, druga za trećake i četvrtake, treća čitanka predviđena je za učenike od petog do osmog razeda, a četvrta za sve razrede srednje škole.

Kako je predviđeno, nacionalna čitanka obuhvataće sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, a u finansiranju nabavke mogu učestvati i jedinice lokalne samouprave.

U Predlogu izmena zakona piše i da će način i rokove dodele i vraćanja nacionalne čitanke utvrditi Vlada.

Nacionalne čitanke izdavaće isključivo javni izdavač. U njegovoj nadležnosti će biti i obrazovanje autorskih timova za pripremu rukopisa i to pojedinačno za svaki nivo za koji su ova izdanja namenjena.

Kako se navodi, autorske timove će činiti lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani.

Predviđeno je da javni izdavač raspiše javni poziv za izbor autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke u roku od 15 dana od stupanja na snagu zakonskih izmena.

Javni izdavač raspisivaće i javni poziv za izbor članova recenzentske komisije na isti način kao i za izbor članova autorskih timova za pripremu nacionalnih čitanki.

„Recenzentska komisija za nacionalnu čitanku ima najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz reda nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave”.

Posle stručne ocene rukopisa, nacionalne čitanke će odobravati ministar prosvete.

Za izdavanje čitanki više od 320 miliona dinara

U predlogu zakonskih izmena piše da je potrebno obezbediti sredstva za troškove proizvodnje nacionalnih čitanki u iznosu od 320.220.000 dinara. Deo sredstava za finansiranje nacionalnih čitanki u iznosu od 20 miliona dinara biće obezbeđen preraspodelom u okviru sredstava planiranih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu na Razdelu 26 – Ministarstvo prosvete, dok će preostali iznos sredstava biti obezbeđen u narednim godinama u skladu sa bilansnim mogućnostima budžeta Republike Srbije na razdelu ministarstva nadležnog za poslove prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari