Napravivši jedinstvenu fizičko-hemijsku napravu koja se sastoji od niza fizičkih procesa i čak 12 hemijskih reakcija, učenici Mitrovačke gimnazije iz Sremske Mitrovice pobedili su na jednom od najzanimljivijih naučnih takmičenja za srednjoškolce – „Lančana reakcija“ (Chain Reaction).


Ideja takmičenja, koje je na prostoru čitave Srbije organizovao međunarodni obrazovni portal „Chemgeneration.com“ – pokrenut 2011. godine na inicijativu hemijske kompanije BASF – jeste da mlade ljude na što interesantniji način približi prirodnim naukama kako bi prepoznali značaj koji one imaju u svakodnevnom životu. „Do sada zaista nismo imali priliku da učestvujemo na takmičenju ovakvog karaktera i odmah nam se dopalo, jer nema ničeg lepšeg od praktičnog bavljenja naukom. Projekat „Lančana reakcija“ je za svaku pohvalu jer on ne samo da promoviše nauku nego i jača timski duh među đacima i profesorima. Iskreno se nadam da će ovaj projekat postati praksa, pošto su ga deca toliko pozitivno prihvatila da već planiraju naredna takmičenja“, izjavila je Ivana Ramljak, profesorka hemije u Mitrovačkoj gimnaziji.

Mihael Nam, direktor firme BASF Srbija, rekao je: ''U poslednje tri godine u okviru našeg programa Chemgeneration intenzivno radimo na promociji prirodnih nauka, a ove godine uspeh je tim veći jer su se u projekat ''Lančana reakcija'' uključile 23 škole iz čak 15 gradova širom Srbije, i to je najveći dobitak.'' Naučno takmičenje „Lančana reakcija“ zasnovano je na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, a tim gimnazijalaca koji su činili Katarina Nedeljković, Jovana Plavšić, Andrej Stojanović, Marko Skakun i Aleksandar Nedaković, koristili su znanje stečeno u školi kako bi napravili mašinu koja od pokretanja prve reakcije pa sve do završetka poslednje radi bez ljudske intervencije. Od velike pomoći gimnazijalcima, ali i ostalim učesnicima, bili su i video-zapisi postavljeni na portalu „Chemgeneration.com“, koji pokazuju kako se izvode spektakularni, ali u isto vreme jednostavni i bezbedni eksperimenti, kao i priručnici na kojima su radili najbolji studenti Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari