Prva dva dana ove sedmice u Novom Pazaru bili su u znaku posete predstavnika ambasada Kuvajta i Azerbejdžana u Srbiji, koji su najavili nova ulaganja vlada svojih zemalja u ovaj kraj. Ambasador Kuvajta u Srbiji Jusef Ahmad Abdulsamad i novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović, pustili su u rad buster stanicu „Raška“, koja je prvi korak ka trajnom rešavanju problema vodosnabdevanja u ovom gradu. Vrednost ove investicije je oko milion evra, u kojoj je Vlada Kuvajta učestvovala sa 670.000.


– Vlada Kuvajta spoznala je važnost ovog projekta i ponosni smo što na ovaj način učestvujemo u podizanju životnog standarda građana Novog Pazara. Nastavićemo dobru saradnju, kako na nivou ovog grada tako i na nivou cele države Srbije, naglasio je kuvajtski ambasador, i za naredni period najavio intenziviranje saradnje i dolazak potencijalnih investitora iz Kuvajta, kojima će biti prezentovani potencijali ovog grada.

Puštanje u rad buster stanice „Raška“ poboljšaće vodosnabdevanje za 25 odsto, odnosno, umesto dosadašnjih 450 litara u sekundi prerađivaće se 550 litara. Problem vodosnabdevanja, kako najavljuju iz KP „Vodovod i čistoća“, biće trajno rešen kada početkom jula u rad bude pušteno novo filtersko postrojenje. Na ovom objektu završeno je više od polovinu radova, a uporedo se radi i rekonstrukcija starog filterskog postrojenja. Vrednost ove investicije je oko dva miliona evra i većinu je obezbedila Vlada Luksemburga.

Vlada Azerbejdžana je svojim donacijama već pomagala razvoj Novog Pazara. Najznačajnija je ona od pre dve godine -100 hiljada evra za rekonstrukciju koncertne dvorane Kulturnog centra. Saradnja od kulture do privrede biće intenzivnija. To je saopštio savetnik azerbejdžanskog amabasadora u Srbiji Anar Adžemov na sastanku u ovdašnjoj gradskoj upravi, gde su dogovorene konkretne aktivnosti buduće saradnje. Savetnik Adžemov je naglasio da je ulaganje u Sandžak rezultat razvoja tradicionalno dobrih partnerskih odnosa između Azerbejdžana i Srbije.

– Nakon razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije da naša Ambasada treba da posveti više pažnje regionima u Srbiji i da se upoznamo sa njihovim potencijalima, mi smo prvo došli u Novi Pazar kod naših prijatelja, rekao je savetnik ambasadora Azerbejdžana u Srbiji Adžemov. Nakon razgovora, gradonačelnik Novog Pazara je rekao da je cilj „uspostavljanje privredne sradanje“, da su razgovori, u kojima će bti definisani zajednički interesi, već počeli.

– U ovom gradu ima mnogo proizvodnih delatnosti koje bi doživele procvat, ako se otvori tržište prema Azerbejdžanu, naglasio je Mahmutović . On je najavio mogućnost školavanja najboljih studenata u Azerbejdžanu, „u Diplomatskoj akademiji koja stvara kadrove svetskog ranga“. Konkurs bi trebalo da bude raspisan u aprilu ili maju u saradnji sa Ambasadom Azerbejdžana. Adžemov je najavio da bi vlada njegove zemlje mogla da finansijski pomogne realizaciju projekata u novopazarskoj Opštoj bolnici. Ovom diplomati predata su dva projekta vezana za modernizaciju hirurških sala, „u cilju podizanja kvaliteta usluga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari