Na takmičenju za najbolje tehničko rešenje, koje organizuje kompanija „National Instruments“ u 2013. godini u jugoistočnoj Evropi, pobedilo je rešenje za nadzor sistema i ranu detekciju kvarova pod nazivom „Self-Adaptive Process Monitoring System“ (SAMS), koje je projektovao, razvio i implementirao tim sa Odseka za automatiku i upravljanje sistemima Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Tim u sastavu docent dr Milan Rapaić, asistent master Milena Petkovići prof. dr Zoran Jeličićrazvio je ekspertski sistem, odnosno softversko-hardversko rešenje, koje uz oslonac na optimizacione algoritme i metode veštačke inteligencije omogućava ranu detekciju neželjenih stanja i mogućih kvarova u industriji. „Neželjena stanja se najčešće odnose na nedozvoljene vrednosti procesnih veličina koje nisu neposredno merene. Procena vrednosti ovih veličina i parametara zasniva se na matematičkim modelima postrojenja koji se dinamički generišu i adaptiraju u toku rada pogona. Ovo rešenje može da radi kao samostalno aplikacija, ali i kao deo postojećih softverskih sistema za nadzor i upravljanje. Aplikacija je originalno razvijana i testirana za potrebe i prema podacima fabrike „Victoria Oli“ iz Šida, međutim, rešenje je opšte po karakteru i bez ograničenja se može primeniti i primenjuje se u drugim industrijskim pogonima, izjavio je za naš list dr Zoran Jeličić.

Relativno jednostavna instalacija daje mogućnost za širu distribuciju kroz ponudu kompanije „National Instruments“. Interesantno je napomenuti da je ovo rešenje i naučno verifikovano u vodećim međunarodnim časopisima.

Kao rezultat uspešne saradnje Odseka za automatiku i upravljanje sistemima i kompanije „National Instruments“ u Novom Sadu će se do juna otvoriti Centar izvrsnosti za inteligentno i napredno automatsko upravljanje, gde će studenti i inženjeri iz prakse imati prilike da steknu znanja iz implementacije složenih algoritama na industrijske računare. Ovo će biti jedini centar ovog tipa u ovom delu Evrope. Deo istraživanja koji su rezultovali nagrađenim rešenjem finansirani su kroz projekat tehnološkog razvoja Ministarstva prosvete i nauke, odnosno IPA projekta međugranične saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari