Koncertom najuspešnijih učesnika Festivala stvaralaštva mladih, pevača i rok grupa koji su ostvarili dobre rezultate na takmičenjima u Srbiji, sinoć je završeno višednevno obeležavanje Dana grada Novog Pazara. Juče pre podne održana je svečana sednica Skupštine grada, na kojoj je doneta odluka o dodeli plaketa i povelja grada onima koji su dali doprinos razvoju grada u svim sferama života.


Gradski parlament je doneo odluku da plaketu grada dobiju vlade Kuvajta i Luksemburga i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Najveća gradska priznanja dodeljena su za doprinos rešavanju problema vodosnabdevanja u Novom Pazaru. Vlada Kuvajta finansirala je izgradnju buster stanice sa skoro 700 hiljada evra. Vlada Luksemburga od 2009.godine radi na poboljšanju vodosnabdevanja i njenim sredstvima sređen je vodozahvat na Pazarištu i grade se nova filterska postrojenja. Šef Delegacije EU u Srbiji Devenport zaslužan je što se realizuje projekat prekogranične saradnje između Novog Pazara i Bijelog Polja vezan za bolje vodosnabdevanje i za to je izdvojeno više od pola miliona evra. Povelje grada dodeljene su Odbojkaškom klubu „Novi Pazar“ zbog ulaska u superligaško takmičenje, Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama za dosadašnje rezultate i izgradnju Regionalnog centra za celodnevni boravak lica ometenih u mentalnom razvoju, Fondaciji „Hadži Nadžija Karabegović Agušević“ za humanitarne aktivnosti, Zahitu Tutiću, članu rukometne reprezentacije Srbije gluvih i nagluvih i profesorima Medicinskog fakulteta u Beogradu, poreklom iz Novog Pazara, dr Milošu Velinoviću i dr Aleksandru Saši Karamarkoviću. Svim dobitnicima priznanja su uručena na svečanoj akademiji, koja je održana sinoć u Koncertnoj dvorani.

Obeležavanje Dana grda – 20. aprila počelo je minulog vikenda turnirom u uličnom fudbalu za novopazarske osnovce i pozorišnom predstavom „Ćorkan“, autorskim projektom bosanskog glumca Harisa Burine.

– U odnosu na prethodne godine, ove smo se u obeležavanju Dana grada oslonili na naše lokalne snage. Okupili smo mlade ljude koji svojim talentom i uspesima na najbolji način promovišu Novi Pazar. Ovo je grad mladih i oni zaslužuju da budu u prvom planu svih naših manifestacija, rekao je Seadetin Mujezinović, član Gradskog veća i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana grada Novog Pazara.

Prvo pominjanje grada

Dana grada – 20.april u Novom Pazaru se obeležava od pre šest godina. Do početka dvehiljaditih godina praznik grada obeležavao se 28.novembra, kada je Novi Pazar oslobođen od nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu. Početkom dvehiljaditih, tadašnji opštinski parlament doneo je odluku da to bude 20.april, kada se prvi put u pisanim dokumentima pominje ovaj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari