Nakon decenije čekanja, komunalni milicajci uskoro na ulicama Novog Pazara 1Veliko interesovanje za popis - Novi Pazar. Foto: N. Kočović

Nakon više od 10 godina, ulicama Novog Pazara do kraja jeseni bi trebalo da patroliraju komunalni milicajci jer su kandidati završili obuku i uskoro se očekuje da dobiju sertifikate koji će im omogućiti da se prijave na konkurs lokalne samouprave.

Međutim, kada će zvanično konkurs biti raspisan u lokalnoj samoupravi nisu mogli sa preciznošću da nam kažu jer, kako navode, to ne zavisi od njih već od toga koliko će biti ažurna ministarstva prilikom organizovanja završnog ispita za komunalne milicajce i izdavanje sertifikata.

“Mi radimo na poslovima koji su u našoj nadležnosti, opremamo prostorije koje će koristiti komunalna milicija, raspisali smo tendere za kupovinu opreme, uniformi, ali i tri službena automobila”, rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Za kupovinu polovnih automobila za komunalnu miliciju izdvojeno je preko 3,2 miliona dinara, a planirano je da ta vozila budu proizvedena posle 2018. godine, da imaju motor od 900 do 1.000 kubika, kao i da nisu prešla više od 100.000 kilometara.

U toku je i nabavka po 42 para zimskih i letnjih pantalona, po 70 majica i košulja, 14 džempera, jakni, mantila, poludubokih i plitkih cipela.

Pravilnikom je utvrđeno da uniformu komunalnih milicajaca Novog Pazara čine sive pantalone, bele košulje i majice, oker kravate, sivi džemperi, jakne i mantili.

Sistematizacijom je predviđeno da komunalna milicija Novog Pazara broji 15 članova, koliko ih je i završilo obuku.

Komunalna milicija će imati zadatak da sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Prvi pokušaj da Novi Pazar dobije komunalnu miliciju bio je početkom 2012. godine i tada, kao i sada, sproveden je konkurs, odabrano 20 kandidata, ali oni nisu upućeni na obuku jer se, kako su objašnjavali u lokalnoj samoupravi, ona organizovala za minimum 60 osoba.

Sledeći konkurs raspisan je 2013. godine, ali je i on poništen nakon nekoliko meseci jer odabrani kandidati nisu upućeni na obuku pa je, kako su govorili u Gradskoj upravi, on izgubio smisao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari