Nakon trovanja stotinak radnika u aleksinačkoj "Magni" zbog hemijskog isparenja: Fabrika zatvorena, sledi uviđaj, pa utvrđivanje odgovornosti 1foto (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIĆ)

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je da se čeka da bezbednosni uslovi dozvole uviđaj u fabrici „Magna“, u kojoj je više od stotinu radnika dobilo simptome trovanja zbog hemijskih isparenja iz lepka, a da će nakon utvrđivanja svih okolnosti biti odlučeno o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih.

Osnovni javni tužilac u Aleksincu Ivan Mitrović je kazao da je u fabrici Magna „došlo do trovanja 102 radnika“, te da je većina pregledana i zbrinuta u aleksinačkoj Hitnoj pomoći, jedan radnik smešten u Opštoj bolnici u tom mestu, a troje u niški Univerzitetski klinički centar.

„Fabriku smo zatvorili dok se ne ustanovi da je bezbedno u njoj raditi. Uviđaj će biti obavljen čim ulazak u objekat bude bezbedan, a nakon utvrđivanja svih okolnosti odlučićemo o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih“, rekao je Mitrović novinarima.

On je kazao da su o ovom slušaju obavešteni Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija, kao i Institut 1. Maj.

Policijska uprava u Nišu je saopštila da je do trovanja u fabrici “Magna” došlo sinoć oko 20 časova.

“Svi radnici iz fabrike su evakuisani, a ekipe Sektora za vanredne situacije iz Aleksinca i Niša obavile su pretragu fabrike”, kazali su oni.

Prema navodima PU, pripadnici policije i vatrogasci koji su pomogli da radnici bezbedno napuste fabriku nastavili su danas da dežuraju u fabričkom krugu.

U niškom UKC kazali su da je sinoć i u toku noći primljeno šest radnika u Urgentni centar, a da su zadržane dve radnice i jedan radnik.

„Od svih pacijenata koji su prošli dijagnostičke procedure, u UC UKC Niš, radi dalje opservacije, zadržane su ukupno tr osobe- dve pacijentkinje B.U. (45) i D.P. (47) i pacijent M.K. (29). Svi su svesni, komunikativni i potpuno hemodinamski stabilni“, naveli su jutros u niškom UKC.

U ovoj ustanovi su kazali da su odmah nakon prijema svih šest pacijenata „hitno dijagnostički obrađeni, odmah aplikovana terapija i uzeta je krv na analizu za toksikološki skrining“.

U potpuno stabilnom stanju, nakon odrađenih procedura, u toku noći na kućno lečenje otpuštene su dve osobe- pacijent S.N. (23) i pacijentkinja S.J. (25).

„Napominjemo i to da su lekari UKC Niš, kako to protokoli nalažu, odmah obavestili i nacionalni centar za trovanje VMA i da su sa njima takođe bili u kontaktu tokom čitave noći“, rekli su u UKC.

Direktor Hitne pomoći u Aleksincu Nenad Marković potvrdio je da je pregledano 102 radnika koji su se javili sa simptomima iritacije isparenjima lepka.

„Više od 70 ljudi je zbrinuto u Hitnoj pomoći i nakon ukazane terapije pušteno je kućama. Njih 30 je poslato na Interno odeljenje na dalju opservaciju“, rekao je on.

Prema nezvaničnim informacijama, radnici su se otrovali isparenjima nakon što su juče oko 17 časova u fabričkom poginu majstori lepili podne obloge, odnosno pločice.

U kanadskoj fabrici „Magma“ proizvodi se automobilska oprema i presvlake za auto sedišta.

 

Poslednja vest: Svi otrovani radnici otpušteni iz UKC

Univerzitetski klinički centar je saopštio danas oko podneva da su sva tri radnika „Magne“, koja su bila zadržana na lečenju, otpuštena kućama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari