Predsednik ruske državne Dume Sergej Nariškin rekao je juče u Beogradu, povodom situacije u Ukrajini, da bi „mnoge tragedije bile izbegnute da se poštuje istorija“, da „nacizam nastaje tamo gde nema moralne higijene“ i da se „antiruska histerija pretvara u profašističku propagandu“.


Otvarajući u hotelu Hajat forum „Balkanski dijalog 2014“, Nariškin je optužio vlasti u Kijevu da nije razoružala radikale i da se sada „sprovodi kaznena ekspedicija protiv naroda (na istoku Ukrajine) koji traži zaštitu ljudskih prava i federalizaciju zemlje“. Nariškin je ocenio da pogibija 38 ljudi u požaru u Domu Sindikata u Odesi ukazuje na „genocid ruskog i ukrajinskog naroda“.

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, koji je u ponedeljak doputovao u Beograd, ocenio je da će „legitimitet krimskog referenduma vremenom biti jasan svima“. Nariškin je ocenio da je ograničavanje ovlašćenja ruskoj delegaciji u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope „tendenciozno“ i da se radi o „opasnoj odluci“. Prema njegovim rečima, diplomatija mora da odigra najvažniju ulogu u sređivanju situacije u Ukrajini.

Nariškin je pozvao svoje evropske kolege na odgovornost i upozorio na mogućnost izbijanja sukoba na evropskom kontinentu. On je takođe ocenio da je na delu „izvoz revolucija“.

Na skupu u Hajatu je govorio i srpski režiser Emir Kusturica, koji je ocenio da danas više ne postoji Gvozdena zavesa, koja je razdvajala Istok i Zapad u doba Hladnog rata, ali da postoji „Si-En-En (CNN) zavesa“. Takođe je ocenio da je Ukrajina „prva stepenica u reviziji Prvog svetskog rata“ i obnove „puta na istok“. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije „vodi pametnu politiku“, i „izlaz je samo u neutralnosti“.

Dvodnevni međunarodni forum „Balkanski dijalog“ organizuje Fond Gorčakov, i na njemu učestvuju mladi stručnjaci iz Srbije, Rusije, Bugarske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari