Narodna poslanica zahteva od Poverenika da prekršajno goni gradonačelnicu Niša: Sotirovski uskraćuje odgovore o finansiranju regionalnog azila za životinje 1Gadžin Han: Foto Biljana Ljubisavljević

Narodna poslanica Jelena Milošević uputila je zahtev Povereniku za informacije od javnog značaja da pokrene prekršajni postupak protiv gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) jer su joj uskratili tražene informacije i dokumenta u vezi sa finansiranjem i izgradnjom Regionalnog prihvatilišta za oko 2000 napuštenih pasa

„Zatražila sam od gradonačelnice i KLER-a ovakve podatke i dokumenta po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ali oni nisu dostavljeni u zakonskom roku od 15 dana, niti sam u tom roku dobila bilo koju vrstu odgovora. Zbog toga sam Povereniku uputila žalbu, a istovremeno i zahtev da pokrene prekršajni postupak protiv odgovornih. Ukoliko on to ne bude učinio, ja ću“, rekla je Milošević za Danas.

Prema ovom zakonu, pravo da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ima Poverenik, kada u postupku po žalbi oceni da postoji prekršaj.

Tražilac informacije ne može da pokrene prekršajni postupak pre okončanja postupka po žalbi koju je podneo Povereniku.

Narodna poslanica zahteva od Poverenika da prekršajno goni gradonačelnicu Niša: Sotirovski uskraćuje odgovore o finansiranju regionalnog azila za životinje 2
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Ukoliko to namerava, tražilac je dužan da prethodno od Poverenika zahteva pokretanje prekršajnog postupka, a zahtev može podneti i sam, ukoliko Poverenik zaključi da za pokretanje nema osnova.

Milošević, koja je i funkcionerka Stranke slobode i pravde, tražila je od gradonačelnice Niša i KLER-a podatke o tome iz kojih izvora se finansira izgradnja regionalnog prihvatiliša, u dokumentima nazvanog Regionalni centar za dobrobit životinja, da li su neka sredstva već utrošena i ko će finansirati njegovo održavanje.

Zatražila je i informacije na osnovu kojih kriterijuma je selo Duga Poljana na teritoriji opštine Gadžin Han izabrano kao najadekvatnija lokacija, te da li postoji projekat o izgradnji prihvatilišta, studija izvodljivosti projekta i studija o izboru lokacije.

Zahtevala je i dostavljanje dokumenata koji sadrže ovakve podatke.

Nepoznanice i dileme u vezi sa finansiranjem, a Grad ćuti

KLER je uskratio odgovore na pitanja o izvorima finansiranja prihvatilišta i Goranu Živadinoviću, meštaninu sela Duga Poljana, a kabinet gradonačelnice i KLER nisu odgovorili ni na pitanja Danasa vezana za ovu temu.

Prema nezvaničnim informacijama iz organizacija za zaštitu životinja, deo novca je navodno već utrošen a da azil nije ni počeo da se gradi.

Nepoznanice i dileme u vezi sa finansiranjem pojačao je nedavno i program švajcarske vlade Svis Pro (Swiss Pro), koji je negirao tvrdnje zvaničnika Grada Niša da učestvuje u finansiranju prihvatilišta.

Dragan Mladenović, savetnik za dobro upravljanje u ovom programu, kazao je za Danas da Svis Pro “ni na koji način nije uključen u finansiranje i realizaciju” projekta “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu”, koji podrazumeva izgradnju ovog Regionalnog prihvatilišta.

On je takve izjave nazvao “blago rečeno- dezinformacijama”.

Direktor KLER-a Dušan Radivojević je prošle godine saopštio, a više medija to prenelo, da će za realizaciju projekta “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu”, koji podrazumeva izgradnju prihvatilišta za napuštene pse i mačke, Grad Niš dobiti 27.500 švajcarskih franaka, od čega je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedilo 18.900 švajcarskih franaka, a program Svis Pro- 8.600 evra.

Prema njegovim rečima, opština Gadžin Han je za prihvatilište opredelila lokaciju od 11 hektara koja je “od strane Svis Pro-a i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu ocenjena kao savršena”.

“Logor za pse” u selu bez kanalizacije

Stotinak građana je protestvovalo ispred Skupštine opštine Gadžin Han sredinom prošlog meseca, zahtevajući odustajanje od odluke da se u selu Duga Poljana izgradi ovo prihvatilište.

Na protestu su se okupili meštani Duge Poljane, predstavnici organizacija za zaštitu životinja i građani koji su kazali da je ovakva odluka krajnje loša i za ljude i za životinje.

Narodna poslanica zahteva od Poverenika da prekršajno goni gradonačelnicu Niša: Sotirovski uskraćuje odgovore o finansiranju regionalnog azila za životinje 3
Foto Biljana Ljibisavljević

Pojedini meštani Duge Poljane kazali su da ne postoji neprikladnije mesto za izgradnju prihvatilišta, jer njihovo selo nema kanalizaciju, a ima problem sa vodosnabdevanjem, pa leti u potpunosti ostaje bez vode, te će sav sadržaj iz prihvatilišta ići u rečicu do Gadžinog Hana.

“Prema Izmenama i dopunama prostornog plana, prve naše kuće se nalaze na svega 20 do 30 metara od granice prihvatilišta, a usred prihvatilišta je ‘ostrvo’ od nekoliko kuća”, kazali su.

Na prostoru na kojem je prihvatilište planirano nalazi se pet hektara šume, pa će deo nje verovatno morati da se iseče.

Ono bi trebalo da bude izgrađeno na svega 300 metara od Specijalnog rezervata prirode Suva planina, dodali su.

Predstavnici udruženja za zaštitu životinja su kazali da prihvatilište ne sme da bude u mestu koje nema kanalizaciju i ima problem sa vodosnabdevanjem, a daleko je od sistema veterinarske zaštite, inspekcija i očiju javnosti.

Zaštitari životinja su zbog toga ocenili da će prihvatilište biti “logor za pse”.

Predsednica Društva za zaštitu životinja grada Niša Svetlana Dejanović Avramović je kazala novinarima da Zakon o veterinarstvu ne dozvoljava formiranje međuopštinskih prihvatilišta za životinje, a da Evropa ne priznaje regionalna prihvatilišta.

Ona je podsetila da Nacionalna strategija za dobrobit životinja jasno navodi da se broj napuštenih pasa na ulicama smanjuje čipovanjem i masovnom sterilizacijom i vlasničkih i napuštenih pasa, te udomljavanjem pasa koji su na ulici.

Dodala je da su organizacije za zaštitu životinja, po pozivu gradonačelnice Niša, predložile i uradile Acioni plan koji bi obezbedio smanjenje broja pasa na ulicama, ali da plan nije zaživeo, već je umesto toga usledio predlog za osnivanje regionalnog prihvatilišta.

Najavila je da će domaće i međunarodne organizacije za zaštitu životinja koje se protive prihvatilištu u Dugoj Poljani uputiti dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, drugim funkcionerima i institucijama.

Prihvatilište po evropskim standardima, na najboljem mestu

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović je, međutim, za Danas ocenio da “ne postoji bolje mesto” za izgradnju prihvatilišta, jer je daleko od naseljenog mesta, komunalni uslovi će biti rešeni, a postaviće se kontejner u kojem će biti veterinarska stanica, tako da će psi “imati stalnu negu i pomoć”.

Prema njegovim rečima, prihvatilište će pre svega služiti za sterilizaciju napuštenih pasa, koji će se tu kratko zadržavati.

“Nije tačno da će u prihvatilištu biti 2.000 pasa, ne znam odakle ta cifra. Ali, sigurno je da će ono doprineti bezbednosti ljudi, a i smanjenju nekontrolisanog razmnožavanja pasa, koje je veliki problem”, rekao je Filipović.

Narodna poslanica zahteva od Poverenika da prekršajno goni gradonačelnicu Niša: Sotirovski uskraćuje odgovore o finansiranju regionalnog azila za životinje 4
Dragana Sotirovski: foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Gradonačelnica Niša Sotirovski je krajem marta ove godine kazala da će prihvatilište u opštini Gadžin Han biti “veoma moderno”, “izgrađeno po svim standardima Evropske unije”, a da će se sve raditi “u saradnji sa društvima za zaštitu životinja”.

Ona je ocenila da je prostor koji je opština Gadžin Han izdvojila za ovu namenu “odličan”.

“Mislim da je bolje da psi budu na jednom mestu, da o njima brinu veterinari, nego da se nalaze na ulici i da neki ljudi to zloupotrebljavaju”, rekla je ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari