Jedno ubistvo za drugim nije iznenađenje za Brazil gde je stopa kriminala jedan od najvećih na svetu.

Začuđujuće je to da su baš reporteri brazilske emisije „Kanal Livre“, koja se bavi kriminalom, uvek stizali prvi na mestu zločina, pre policije, praveći tako ekskluzivne fotografije žrtava. Isuviše tajanstveno, kaže policija, koja vodi istragu protiv voditelja šoua Valasa Souza i poslanika u skupštini regiona Amazon, zbog sumnje da je naručio najmanje pet ubistava kako bi povećao rejting svoje emisije. Policija takođe sumnja da je Souza umešan u trgovinu drogom. „Naredbe su stizale od zakonodavca i njegovog sina, koji su potom upozoravali osoblje na televiziji da se nađu na mestu zločina pre policije“, izjavio je šef obaveštajne službe policije Tomas Vaskonkelos. On dodaje da je reč o obračunima konkurentnih narko bandi, a neke činjenice upućuju da je okrivljeni Souza naređivao ubistva kako bi se otarasio rivala, dokazao da je region Amazon daleko od kriminala i povećao gledanost svoje emisije.

Souza je negirao optužbe nazivajući ih apsurdnim. On je ukazao da su njemu i njegovom sinu sve optužbe namestili politički neprijatelji i dileri droge, besni jer već dve decenije prikazuje nemilosrdne zločine raznih grupa u svojoj emisiji. „Ja sam jedan od onih koji se zalažu za istrage o organizovanom kriminalu, zatvorskom sistemu, korupciji, umešanosti policije u trgovinu drogom i pedofiliju“, pravda se Souza. Njegov pravni zastupnik Francisko Baliero, kaže da nema dovoljno činjenica koje bi dokazale optužbe protiv njegovog klijenta. Vaskonkelos kaže da su optužbe, inače glavna vest medija u Brazilu, zasnovane na svedočenju nekoliko bivših radnika i pripadnika obezbeđenje koji su radili sa okrivljenim. Souzov sin, nalazi se u zatvoru na osnovu optužbi za ubistvo, trgovinu drogom i ilegalno posedovanje oružja. Policija navodi da će se Valas Souz suočiti sa optužbama za trgovinu drogom, formiranje bande i posedovanje oružja, iako se ne tereti direktno ni za jedno ubistvo. Trenutno je na slobodi jer ga štiti poslanički imunitet. „Verujemo da je organizovao neku vrstu odreda smrti u cilju ubistva rivala sa kojima su dolazili u stalne sukobe u biznisu vezanom za drogu. Souza je na ovaj način želelo da eliminiše rivale a imao je i svežu priču za svoj program“.

Souza je stupio u svet novinarstva nakon karijere policajca, koja je neslavno završena, navodi Vaskonkelos. Pre dve godine pokrenuo je emisiju Kanal Livre, na lokalnoj komercijalnoj TV stanici u Manasu, prestonici najvećeg brazilskog regiona Amazon čuvenog po bezakonju i nasilju. Vrlo brzo je postao izuzetno popularan među 1,7 miliona stanovnika Manusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari