“Naš vuk samotnjak sada je podvio rep i grize ga od straha”: Protest Nišlija u znak podrške tužiteljkama u Beogradu 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Protest „Niš ne da tužiteljke“, kojem je prisustvovalo oko stotinu građana, održan je danas po podne na platou ispred Narodnog pozorišta u centru grada.

Okupljeni su na taj način prižili podršku zamenicama višeg javnog tužioca u Beogradu Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su premeštene u druga odeljenja dan uoči hapšenja osumnjičenih za malverzacije u „Elektroprivredi Srbije“, za koje se sumnja da iznose oko 7,5 miliona dolara, a koje su one rasvetljavale.

Na protestu je bilo malo advokata i zaposlenih u pravosuđu i tužilaštvu.

Advokat Vladan Mančić kazao je da među zaposlenima u državnim institucijama i među zaposlenima u pravosuđu i tužilaštvu vlada strah i to je razlog što su došli u malom broju.

„Pravo osveženje je ovo što se dešavalo sa tužiteljkama Savović i Paunović, koje su digle svoj glas i iznele u javnost ono što im se dešavalo zbog toga što su naložile hapšenje više osumnjičenih zbog malverzacija u Elektroprivredi Srbije“, rekao je Mančić.

On je ocenio da su, nažalost, pravosuđe i sve ostale institucije u našem društvu “srušene do temelja”.

Umetnik Slavoljub Blagojević, poznat po brojnim performansima u Nišu kojima kritikuje aktuelnu vlast, ovoga puta je nosio od stiropora napravljenog vuka sa podvijenim repom i transparent na kojem je pisalo „Ne dam Stefanovića, Zagorku, Jovanjicu, Kosovo… Jer ja kad dunem vatru sunem“.

“Naš vuk samotnjak sada je podvio rep i grize ga od straha”: Protest Nišlija u znak podrške tužiteljkama u Beogradu 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

„Ogorčen sam na ovu vlast. Moj ‘omiljeni predsednik’ je izjavio da se ne boji ničega, da je vuk samotnjak i da se ne može pripitomiti. Međutim, moj predsednik je podvukao rep i jede ga od straha i panike“, izjavio je Blagojević.

On je kazao da predsednik Srbije, doduše, može i da se ne plaši kada ima oko sebe „pretorijansku“ gardu i “sada nabavlja još 5.000 batinaša”.

Miloš Bošković, građanski aktivista i jedan od organizatora protesta rekao je da građani Niša podržavaju zahteve protesta u Beogradu, koji su danas održani treći put, pod parolom „Ne damo naše Laure“, po Lauri Kovesi nekadašnjoj uspešnoj antikorupcinoj tužiteljki Rumunije.

“Naš vuk samotnjak sada je podvio rep i grize ga od straha”: Protest Nišlija u znak podrške tužiteljkama u Beogradu 3
Foto: Biljana Ljubisavljević

„Podržavamo tužiteljke iz Beograda i tražimo da se sa vrha vlasti skloni najveći ćutolog, republički javni tužilac Zagorka Dolovec. Ona bi trebalo da bude javni tužilac, da razgovara sa građanima, a jedino čime se bavi je ćutanje i skrivanje“, rekao je Bošković.

Dodao je da okupljeni podržavaju i zahteve sa beogradskih protesta da se tužiteljke vrate na stara mesta, u odeljenje za borbu protiv korupcije beogradskog VJT, kao i da se smeni šef VJT Nenad Stefanović i njegova zamenica Brankica Marić.

“Naš vuk samotnjak sada je podvio rep i grize ga od straha”: Protest Nišlija u znak podrške tužiteljkama u Beogradu 4
Foto: Biljana Ljubisavljević

On je najavio da će građani Niša, poput ljudi u Beogradu, protestovati i dalje u znak podrške tužiteljkama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari