U sukobima muslimana i hrišćana u centru Kaira povređeno je 65 osoba. Pobesnela rulja napala je u subotu uveče grupu hrišćana koji su protestovali ispred zgrade televizije u Kairu, navode izveštači. Hrišćanski demonstranti nekoliko dana održavali su „sedeće“ proteste zbog muslimansko-hrišćanskih sukoba u kojima je nedavno poginulo 15 ljudi i spaljena jedna crkva.


Više od stotinu napadača nasrnulo je u subotu na mesto gde su demonstranti sedeli, bacajući molotovljeve koktele i kamenice, izvestila je Beta. Okolna vozila bila su zahvaćena plamenom, reagovala je vojska koja je hicima u vazduh rasterala masu. Predstavnik službe bezbednosti, pod uslovom anonimnosti, rekao je da je sukob počeo pošto su demonstranti pretukli motorciklistu koji je hteo da prođe kroz mesto protesta. Rulja koja je, pretpostavlja se, došla da „osveti“ motorciklistu povredila je 65 ljudi, od čega je dvoje u kritičnom stanju. Najmanje 15 napadača je uhapšeno.

Protest sedenjem je posle reakcije snaga bezbednosti nastavljen.

Tri meseca nakon smene Hosnija Mubaraka talas nasilja i kriminala u Egiptu preti obećanoj demokratskoj tranziciji. Biznismeni, političari i borci za ljudska prava kažu da se boje da će sve veći haos – od verskih sukoba do nereda koji prave fudbalski navijači – osujetiti očajnički potreban ekonomski oporavak ili, još gore, izazvati nove autoritarne akcije, navodi dopisnik Njujork tajmsa.

Proteklih nedelja zabeleženo je pet pokušaja bekstva iz zatvora, od kojih su najmanje tri bila uspešna. Praunuka nekadašnjeg predsednika Anvara el Sadata je kidnapovana, a otmičari traže otkup; fudbalski navijači su uništili fudbalski teren i pretukli suprotni tim, pošto je policija nestala.

– Stvari se zapravo pogoršavaju. Gde su nestali vojska i policija – upitao se Mohamed el Baradej, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i sadašnji predsednički kandidat u Egiptu.

Premijer Esam Šaraf ponovio je prošle nedelje obećanje koje je dao pre sukoba muslimana i hrišćana – Vlada je podržala policiju kada je reč o primeni zakonskih procedura, uključujući primenu sile, da bi se zaštitila i odbranila policijske stanice i verske objekte. Takva izjava nije baš uobičajena za premijera, delom zbog toga što se od policije već očekivalo da upravo to uradi.

– Ovo je možda prvi put da je Vlada bila primorana da kaže da potpuno podržava svoju policiju. To je pokazatelj ozbiljnosti problema – izjavila je Bahi eld in Hasan, direktor Instituta za studije ljudskih prava u Kairu.

Porast kriminala predstavlja izrazitu promenu u odnosu na život u Mubarakovoj državi kada je nasilje na ulici bila relativna retkost, tako da se tek poneko bojao da sam šeta noću. Sada je kao u Njujorku, zaključio je Fahmi.

Policajci počeli da plaćaju

Policajci koji su tokom Mubarakove vladavine znali samo da se šepure i primenjuju silu, piše Tajms, sada su demoralisani. U protestima protiv Mubaraka zapaljeno je na desetine policijskih stanica. Vlasnici prodavnica tvrde da su policajci nekada imali običaj da traže da kupe robu upola cene. Sada, međutim, kaže jedan preduzetnik, uđu u prodavnicu, promrmljaju „molim vas“ i plate punu cenu. Promenjen je i stav javnog mnjenja, rekao je Hišam Fahmi, izvršni direktor Američke privredne komore u Egiptu. „Obraćaj mi se kako doliči. Ja sam građanin!“, novi je stav stanovnika Egipta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari