"Nasrnuo s leđa na mene, počeo da me iznosi napolje zadavši mi nekoliko udaraca": Napadnuti studenti na Filozofoskom fakultetu u Novom Sadu 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Srđan Đurić sa neformalne liste Studentska reakcija, i još dvojica studenata, napadnuti su danas, tokom izbornog dana na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Đurić je za Danas ispričao da je napadnut s leđa na fakultetu, u trenutku kada je krenuo da zalepi nalepnicu na glasačku kutiju, sa natpisom „izbori bez izbora“.

„Miodrag Bilbija, student koji nas je napao, nije ni član izborne komisije niti bilo šta Filozofskom fakultetu, nasrnuo je s leđa na mene, krenuo da me iznosi napolje i zadao mi nekoliko udaraca“, rekao je napadnuti aktivista za Danas.

Prema njegovim rečima, nakon što su ga udarili, Aleksandar Gajić, koji je član Srspke napredne stranke, udario je ramenom studenta Mladena Cvijetića, a potom je pokušao da mu otme telefon, nakon čega je nasrnuo i na Aleksandra Ćirića, takođe studenta sa liste Studentska reakcija.

Te incidente prijavili su policiji.

U pitanju je samo nastavak burnih događanja u vezi sa izborima za studentski parlament Filozofskog fakulteta, koji se održavaju danas, a napadnuti studenti tvrde da ti izbori nisu legalni. Na njima učestvuje samo jedna lista, za koju tvrde da je ispostava vladajuće stranke.

„Ti izbori nisu ni legalni ni legitimni. Planiramo da dovedemo pokrajinsku inspekciju na fakultet s obzirom na nepravilnosti koje su se desile. Ako to ne urodi plodom, ići ćemo direktno na ministarstvo u Beograd“, kaže za Danas Mladen Cvijetić.

Cvijetić je istakao da nije u pitanju slučaj koji je specifičan za Filozofski fakultet u Novom Sadu, već da to predstavlja problem gotovo svih fakulteta u Srbiji, istakavši da je cilj novog pravilnika o studentskom organizovanju „da se uvede stranačka hegemonija u okviru te ustanove“.

„Razgovarali smo sa dekanicom koja se složila sa tim da je u pitanju pokušaj cepanja akademske zajednice, i pokušaj rušenja autonomije fakulteta i univerziteta“, dodao je Cvijetić.

Napadnuti studenti su kandidati neformalne liste Studentska reakcija, koja je pre dve nedelje predala potpise studenata za kandidaturu, ali im je lista odbijena, uz obrazloženje zamenika predsednika izborne komisije da sadrži više od 60 neregularnih potpisa.

Uz to su dobili rok od 48 časova da ponovo dostave preko 500 potpisa, čemu su se predstavnici liste usprotivili, zapretivši blokadom Filozofskog fakulteta, uz napomenu da argumenti na osnovu kojih je odbijena lista predstavljaju samo politički motivisanu ličnu ocenu Aleksandra Maksimovića iz zborne komisije.

U međuvremenu, na sastanak ih je primio i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić, koji je ponudio medijaciju, a na sastanku je studenata i predstavnika fakulteta zaključeno je da u izbornom procesu postoje izvesne neregularnosti.

„Rektor je spreman da razgovara sa dekanicom Filozofskog fakulteta. On smatra da treba da postoji medijator. Izjasnili smo se da ovo prelazi svake izborne procese, u koje po statutu ne može da se meša niti dekanica, niti rektor, ali neregularnosti u okviru samog funkcionisanja fakulteta postoje. Dalje ćemo sve zahteve saopštiti dekanici kada nas bude primila“, rekla je Andrea Leskur u ime neformalne liste studenata, nakon sastanka u Rektoratu.

Međutim, tom prilikom, istakli su da ne veruju da će izborni proces proći u fer uslovima, ukoliko ih univerzitetska izborna komisija ne proprati na adekvatan način, ali i bez smene postojeće izborne komisije.

Povodom tih događanja reagovala je i izborna komisija Filozofskog fakulteta. U svom saopštenju naveli su im se javili studenti koji su „izmanipulisani od strane predstavnika liste Studentska reakcija“, te da su protiv njih podnete i krivične prijave, zbog krivičnog dela falsifikovanja potpisa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari