Novi Sad: Rektor studentima obećao rešenje problema, dok ih izborna komisija krivično goni 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Predstavnici neformalne liste za izbore studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Studentska reakcija, razgovarali su danas, u vreme prvobitno planirane blokade Rektorata, sa rektorom novosadskog univerziteta Dejanom Madićem.

Pregovori studenata i vrha univerziteta trajali su gotovo sat vremena, a razgovor je protekao korektno, istakli su predstavnici nakon sastanka.

„Rektor je spreman da razgovara sa dekanicom Filozofskog fakulteta. On smatra da treba da postoji medijator. Izjasnili smo se da ovo prelazi svake izborne procese, u koje po statutu ne može da se meša niti dekanica, niti rektor, ali neregularnosti u okviru samog funkcionisanja fakulteta postoje. Dalje ćemo sve zahteve saopštiti dekanici kada nas bude primila“, rekla je novinarima, nakon sastanka, Andrea Leskur u ime neformalne liste.

Oni su izrazili želju da na sastanku bude prisutan i predsednik studentskog parlamenta, s obzirom na to da je sav izborni proces, kako tvrde, u njegovim rukama.

„On bira članove izborne komisije što nama ne ide u prilog, jer je isti predsednik i član Saveza studenata, članovi izborne komisije jesu i članovi Studentskog saveza, koji se takođe kandiovao kao lista za izbore. Oni su nas nazvali protivničkom listom, tako da ne vidimo ništa dobro u tome da isti Savez i imenuje izbornu komisiju i da se otvoreno protivi nama“, dodala je Leskur.

Nakon sastanka najavili su i da će zahteve za raspuštanje izborne komisije uputiti dekanici Filozofskog fakulteta, kako bi videli šta ona može učiniti po tom pitanju. Ukoliko im se odobri lista, iz Studentske reakcije ne očekuju da izbori prođu regularno, budući da glasove i validnost kontroliše sporna komisija.

Studenti su apelovali i na univerzitetsku izbornu komisiju, koja, takođe, treba da nadgleda izbore, da ih isprati na nezavisan i nepristrasan način, ukoliko se održe 13. aprila, za kada su planirani.

Do današnjeg sastanka došlo je nakon dvodnevnih turbulencija zbog izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kada su studenti sa liste Studentske reakcije optužili zamenika predsednika izborne komisije Aleksandra Gajića, da je politički motivisano odbacio njihovu listu kao neregularnu, uz obrazloženje da sadrži 61 neregularan potpis.

Oni su dobili rok od 48 sati da ponovo prikupe potpise, ukupno 523, i da ih overe kod notara na Fakultetu koji nije predviđen Zakonom o studentskom organizovanju, niti pravilnikom o sprovođenju izbora na fakultetu, optuživši Gajića da je zloupotrebio službeni položaj i proizvoljno izmenio pravilnik o sprovođenju izbora za studentski parlament.

Studenti su u utorak dali rok da se do ponoći tog dana prihvati lista Studentska reakcija i da se zamenik predsednika izborne komisije Aleksandar Gajić po hitno smeni sa te funkcije „zbog pristrasnosti i počinjenja krivičnog dela uvida u ŠV obrasce studenata“.

Dan kasnije, u sredu, blokirali su na dva sata prostorije Saveza studenata Filozofskog fakulteta, a univerzitetskoj komisiji predali su žabu u kojoj su izneti zahtevi da se odluka izborne komisije javno revidira i da se izveštaj obori jer nije zakonski usklađen i valjan, s obzirom da je izborna komisija Filozofskog fakulteta nezakonito odlučivala o obaranju liste za studentski parlament.

Takođe, navodi se i da je odluka donesena na osnovu subjektivnog mišljenja zamenika predsednika izborne komisije koji je izrazio ličnu sumnju u validnost 61 potpisa bez navođenja konkretnih dokaza, te da je odredbom da se potpisi ponovo prikupe u roku od 28 sati, uz overu notara nije u skladu sa Zakonom niti pravilnikom fakulteta.

Krivične prijave

U međuvremenu, izborna komisija fakulteta oglasila se saopštenjem u kojem se navodi da se komisiji javilo dvoje studenata sa dokazima o manipulaciji od strane predstavnika Studentske reakcije.

U pitanju se studenti, kako se navodi, koji su u trenutku potpisivanja liste, a koji su među potpisnicima, bili van grada, a najavljene su i krivične prijave.

„Izborna komisija zajedno sa dvoje studenata kontaktirala je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo u Novom Sadu. Dana 6. aprila 2022. godine, sastavljen je zapisnik od strane Odeljenja kriminalističkke policije MUP-a Republike Srbije i pokrenut krivični postupak protiv predstavnika Studentske reakcije zbog krivičnog dela falisfikovanja potpisa“, navodi se u saopštenju koje je u celosti preneo portal Gradske Info.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari