Bilingvalna nastava, odnosno obavljanje dela nastave na stranom jeziku, gde će učenici, ali i deca predškolskog uzrasta, deo svojih aktivnosti obavljati na engleskom jeziku deo je novog obrazovnog sistema koji od sledeće godine počinje da se primenjuje i u pojedinim sremskomitrovačkim školama.


Mitrovačka gimnazija je jedan od pokretača Projekta o uvođenju dvojezične nastave na srpskom i engleskom jeziku, a Sremska Mitrovica, pored Novog Sada, jedini je grad u Vojvodini koji će pokušati da primeni ovakav sistem obrazovanja i praćenja nastave.

Pored ovdašnje gimnazije, dvojezični sistem na srpskom i engleskom jeziku primeniće i mitrovačka Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i pojedine predškolske ustanove. Najmanje 30 odsto školskih aktivnosti biće na engleskom jeziku, a isto tako 30 odsto časova koji će se izvoditi u Gimnaziji biće na engleskom.

Prema navodima v. d. direktorke Gimnazije Mirjane Đorđević, u planu je da dvojezični predmeti budu matematika, fizika, geografija ili biologija, a za svaki predmet izdvojeno je po jedno odeljenje prve godine Gimnazije. – Ono što je veoma važno jeste i to što će svaki učenik, u slučaju da mu se dvojezična nastava ne svidi, moći slobodno da se vrati redovnoj nastavi na srpskom jeziku – kaže direktorka Gimnazije.

Sremskomitrovački Fond „Atanasije Stojković“ odlučio je da podnese veći deo tereta oko projekta uvođenja dvojezične nastave koji se odnosi na obuku nastavnika koji će izvoditi nastavu na srpskom i engleskom jeziku.

– Veliki je broj prijavljenih nastavnika za ovu obuku koja uskoro počinje, izvodiće se u prostorijama Fonda „Atanasije Stojković“, a mi ćemo organizovati nastavu i angažovati stručnjake koji su za to osposobljeni. Sve će biti usklađeno sa diplomama Kembridža, tako da će se sve što radimo na kraju višestruko isplatiti polaznicima na usavršavanju engleskog jezika, jer će dobiti njihove sertifikate, odnosno omogućiće im polaganje i kod tih sertifikovanih ustanova, a taj sertifikat će vredeti i u svetu i kod nas – objašnjava dr Slađana Milenković, predsednica Upravnog odbora „Fonda Atanasije Stojković“.

Partner Fonda „Atanasije Stojković“ na ovom projektu je Grad Sremska Mitrovica, koji će finansirati deo projekta koji se odnosi na obaveze Fonda jer će se celokupna obuka profesora odvijati u prostorijama Fonda.

Prema rečima dr Slađane Milenković ovakav sistem obrazovanja tekovina je evropske civilizacije, Evropske unije i savremenog obrazovanja.

– Mladi ljudi najpre moraju da pokažu talenat za jezike, a na osnovu toga formiraju se grupe talentovane dece za jezike koja mogu da prate i slušaju jedan deo nastave na tom drugom jeziku – kaže predsednica Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari