Nastavak suđenja Kontiću: Saslušani veštak i stručni saradnik, prebijenom Mandiću život nije bio ugrožen 1Foto: A. L./Danas

U nastavku suđenja Iva­nu Kon­ti­ću (32) iz Nik­ši­ća, ko­ji je op­tu­žen da je u av­gu­stu 2020. go­di­ne u Je­vrej­skoj uli­ci u No­vom Sa­du po­ku­šao da ubi­je Mi­lja­na Man­di­ća (30) iz Beograda, danas su u novosadskom Višem sudu, saslušani veštak sudske medicine dr Vladimir Pilija i stručni savetnik dr Goran Stojiljković. Snimak brutalnog prebijanja koji se pojavio tada u javnosti, na kom se vidi pokušaja lomljave ruku dok je mladić oboren na pod, uzmemirio je čitavu zemlju.

Pilija je izjavio da su kod oštećenog u predelu vitalnih organa konstatovane lakše povrede. Potvrdio je i da ostaje pri pisanom mišljenju koje je dao, kao i prethodnom iskazu vezano za prelom ruke, a nakon što je imao uvid u rengenski snimak dostavljen iz Kliničkog centra Vojvodine.

„Oštećeni sa ovakvim prelomom nije mogao da pokreće lakat i u pitanju je teška telesna povreda“, rekao je sudski veštak.

Uzevši u obzir sve konstatovane povrede, veštak je kazao da oštećenom život nije bio ugrožen.

„Na osnovu dokumentacije, ne mogu da se izjasnim o broju udaraca koje je oštećeni zadobio i ne mogu da kažem da li je u bilo kom momentu gubio svest. U Urgentni centar Mandić je doveden u svesnom stanju“, dodao je veštak.

Iako su tužilaštvo i sam Mandić želeli da se veštak sudske medicine izjasni i o video snimku, to je odbijeno, uz napomenu kako se veštak izjašnjava samo na medicinsku dokumentaciju u koju je imao uvid.

U lekarskom izveštaju iz KCV od večeri napada, ne navodi da je oštećeni zadobio potres mozga, ipak u lekarskom izveštaju od 30. septembra 2020. godine iz jedne privatne klinike, na osnovu dobijenih podataka od oštećenog da je gubio svest i da se nekih događaja ne seća, lekar je konstatovao potres mozga.

Nastavak suđenja Kontiću: Saslušani veštak i stručni saradnik, prebijenom Mandiću život nije bio ugrožen 2

„Ne postoji metoda na osnovu koje se na egzaktan način može utvrditi postojanje potresa mozga. Iz tog razloga, navedena dijagnoza se konstatuje na osnovu toga da li je povređeni imao poremećaj svesti i nesećanje na određene trenutke“, nastavio je veštak.

Osim Kontića, krivični postupak se vodi i protiv Ognjena Leđanca kojem se optužnicom stavlja na teret učestvovanje u tuči i Luke Vukajlovića koji se tereti za pomoć nakon učinjenog krivičnog dela.

Do sada su iskaze dali okrivljeni, oštećeni, svedoci, kao i sudski veštak Uroš Muškinja, koji je govorio o snimcima koje su zabeležile kamere.

Kontićeva odbrana zatražila je ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom kućnog pritvora i davanja jemstva. Predsednica sudskog veća Nataša Vojnović, odbila je ovaj predlog.

Kako smo ranije pisali, protiv Kontića Više javno tužilaštvo u Novom Sadu sprovelo je istragu zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju. On je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega. Kada je uhapšen izjavio je da nije bežao, nego je da je Crnu Goru otišao pre pokretanja postupka protiv njega. Snimak brutalne tuče na društvenim mrežama pojavio se dve nedelje nakon ovog događaja.

Naredni glavni pretres zakazan je za 10. februar.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari