Film Dozvoli mi da pokušam pirotske TV Pi kanal Pirota na Prvom festivalu sportskog filma i televizije održanom u Beogradu osvojio je Gran pri. U konkurenciji je bilo više od 120 filmova, iz 18 zemalja, u šest kategorija, od dokumentarnog programa, televizijskih emisija i nove tehnologije, do kategorije Sport i društvo.

Autor filma je novinar Ana Filipović koja je radila scenario, kamerman je Dragiša Krstić, montažu i obradu zvuka radio je Ninoslav Necić, režiju Zoran Colić, a izvršni producent je Boban Mitić.

– Film Dozvoli mi da pokušam priča je o pirotskom Sportskom klubu za osobe sa posebnim potrebama Mladost i njihovim uspesima na međunarodnim takmičenjima sa kojih su se vraćali ovenčani medaljama. To je priča o radu i uspesima ovog kluba. Njegovi članovi su proteklih pet godina bili pravi ambasadori Pirota i Srbije u svetu. Osvojili su dve bronzane na Letnjim igrama Specijalne olimpijade u Šangaju, zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u košarci u Turskoj, dva zlatna, dva srebrna i dva bronzana odličja na Zimskim igrama Specijalne olimpijade u SAD. Višestruki su državni prvaci u brojnim sportskim disciplinama. Sve te njihove uspehe pretočili smo u priču – kaže autorka filma Ana Filipović.

Direktor fotografije Dragiša Krstić kaže da je u isto vreme bilo lako i teško raditi ovaj film. – Lako zato što su oni bili spontani, a teško za nas da ih kao sportiste predstavimo i da ih gledaoci vide i dožive kao što smo ih mi doživeli – kaže Krstić.

Ninoslav Necić za rad na filmu kaže da je to bio izazov, a reditelj Zoran Colić dodaje da su verovali u to što rade i uspeli u tome.

Festival je organizovao Fond za razvoj i promociju kulturno-istorijskih dobara iz oblasti sporta i olimpizma u suorganizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Jugoslovenske kinoteke, a pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za sport i televiziju i Svetske asocijacije olimpijaca (WOA).

Četrnaest nagrađenih filmova, među kojima i Dozvoli mi da pokušam, stekli su pravo učešća na 27. međunarodnom festival sportskog filma i televizije koji se održava u Milanu od 30. oktobra do 5. novembra ove godine u organizaciji Međunarodne federacije za sportski film i televiziju (FICTS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari