Nastavlja se postupak protiv bivšeg načelnika policije u Novom Sadu: Sumnjči se da je pružao zaštitu biznismenu iz Prijepolja 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv bivšeg načelnika Policijske uprave za Novi Sad Slobodana Malešića danas bi trebalo da bude nastavljeno u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Malešić se tereti za više krivičnih dela – kriminalno udruživanje, trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja. Zajedno sa njim optuženi su i načelnik Saobraćajne policije iz Prijepolja Ljubomir Stanišić, kao i šef Odseka za borbu protiv korupcije u Užicu Dragan Kovačević.

U optužnici se kao član kriminalne grupe navodi i privatni preduzetnik Dženan Kujović, ali i dvojica zaposlenih u “Putevima Srbije” i “Koridorima Srbije” Darko Savić i Ivan Pavlović.

Prema saopštenju tužilaštva, Mališić se optužuje da je kao vođa organizovane kriminalne grupe, koristeći svoj službeni položaj, uticao da se ne izvrše službene radnje koje bi morale biti izvršene.

Konkretno, on se sumnjiči da je od biznismena Kujovića primao korist, a potom ostalim optuženima usmeno izdavao naloge da ne postupaju po krivičnim prijavama protiv njega i odgovornim licima u njegovim privrednim društvima. Za zaštitu Kujovića, Malešić je prema tvrdnjama optužnice dobio korist u visini od skoro milion i po dinara.

Pored toga, u optužnici se navodi da su optuženi Stanišić i Kovačević imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja, te da mu pružaju savete kako da postupa pred nadležnim organima u vezi sa podnetim krivičnim prijavama. U optužnici se dodaje i da je Stanišić pomogao Kujovićevom rođaku da izbegne pritvor zbog nasilja u porodici.

Još jedna tačka optužnice tereti Malešića da je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP-a u kom se on prevozio. On se sumnjiči i da je uticao da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

U optužnici se spominje i ime bivše države sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, međutim ona nije jedna od optuženih. Protiv Hrkalović se za trgovinu uticajem vodi odvojen postupak u Specijalnom sudu, u kojem je jedan od optuženih i Milorad Šušnjić, čovek koji je pre Malešića obavljao funkciju načelnika Policijske uprave u Novom Sadu.

Osim nje, u optužnici se, kako su pisali mediji, pominju i kontakti koje je Malešić ostvarivao sa tadašnjim gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, bivšim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, ali i biznismenom Zvonkom Veselinovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari