Nasuprot Mladićevom, nikao mural Živojina Mišića 1Foto: Ivana Nikoletić

U Njegoševoj ulici odjutros je naizgled mirno, iako mural Ratka Mladića u svakom trenutku čuva po tri mladića, sa sve bocama sa razređivačima i četkama, u slučaju da neko opet nasrne na portret generala. Na zidu preko puta, baš nasuprot “generalovom”, jutros je nikao mural posvećen jednom drugom generalu, jednom od najistaknutijih vojskovođa Prvog svetskog rata, Živojinu Mišiću.

Da li kao deo bunta protiv veličanja osuđenih zločinaca, te da bi se pokazalo ko su pravi heroji koji zaslužuju murale u centru glavnog grada, možemo da nagađamo porive uličnog umetnika.

Današnji dan, 16. novembar, svakako je dovoljno značajan povod da se još jednom podsetimo vojvode Mišića. Tog datuma, 1914. godine počela je Kolubarska bitka, koja je najznačajniji okršaj između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske, a okončana je nakon mesec dana.

U trenutku kada je čitav svet očekivao kapitulaciju Kraljevine, protivofanzivom koju su izvele malobrojnije i slabije naoružane snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, dotučena je austrougarska vojska.

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao primer, a taktika Živojina Mišića koju je tada sproveo izučava se u vojnim školama širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari