Nasuprot Mladićevom, nikao mural Živojina Mišića 1Foto: Ivana Nikoletić

U Njegoševoj ulici odjutros je naizgled mirno, iako mural Ratka Mladića u svakom trenutku čuva po tri mladića, sa sve bocama sa razređivačima i četkama, u slučaju da neko opet nasrne na portret generala. Na zidu preko puta, baš nasuprot “generalovom”, jutros je nikao mural posvećen jednom drugom generalu, jednom od najistaknutijih vojskovođa Prvog svetskog rata, Živojinu Mišiću.

Da li kao deo bunta protiv veličanja osuđenih zločinaca, te da bi se pokazalo ko su pravi heroji koji zaslužuju murale u centru glavnog grada, možemo da nagađamo porive uličnog umetnika.

Današnji dan, 16. novembar, svakako je dovoljno značajan povod da se još jednom podsetimo vojvode Mišića. Tog datuma, 1914. godine počela je Kolubarska bitka, koja je najznačajniji okršaj između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske, a okončana je nakon mesec dana.

U trenutku kada je čitav svet očekivao kapitulaciju Kraljevine, protivofanzivom koju su izvele malobrojnije i slabije naoružane snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, dotučena je austrougarska vojska.

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao primer, a taktika Živojina Mišića koju je tada sproveo izučava se u vojnim školama širom sveta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Nasuprot Mladićevom, nikao mural Živojina Mišića”

  1. i dok normalan svet razvija satelite, privatni svemirski program, istrazuje kvantne racunare itd.. u srbiji cela nacija stala jer se partizanovi huligani loze na nebitne likove iz istorije. i svi nesto ne znaju sta da rade.. pocevsi od stanara (npr.. upravnik zgrade i moleraj… pa me zivo zanima da li ce neko zabraniti usred belog dana stanarima da saniraju sopstvenu imovinu)… ko pleme a ne grad/drzava.

  2. Preko opskurnog murala R.M. naslikati cuvenu sliku solunskog vojnika i napisati MORAL. Jedni nece polivati bojom a drugi nece brisati.
    U tome smo svi JEDINSTVENI I PONOSNI.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.