Ne davimo Beograd očistio zelene površine na Voždovcu i Čukaričkoj padini 1Foto: Ne davimo Beograd

Ne davimo Beograd je i ovog vikenda organizovao dve akcije čišćenja smeća „Za čist Beograd”, i to na Voždovcu i Čukaričkoj padini, saopštila je Inicijativa.

Kako su naveli, namera im je da ovim akcijama ukažu na činjenicu da je naš grad sve više pretrpan đubretom i zagađen, ali i da pozovu građane i građanke da im se pridruže kako bi od Beograda napravili dobar grad za sve.

– Naši aktivisti i aktivistkinje samo na Banovom Brdu, na Čukaričkoj padini, prikupili su preko 50 džakova đubreta. Zanimljivo je da je naša lokalna grupa na Voždovcu po treći put čistila istu zelenu površinu na početnoj stanici autobusa 26, jer je ona iznova u katastrofalnom stanju i preti da postane mini divlja deponija. Ovim povodom smo se pismom obraćali nadležnim institucijama i zahtevali redovno održavanje, čišćenje šuta i kabastog materijala i adekvatne kante za đubre, kažu iz NDBG.

Inicijativa ističe da smo sve češće svedoci da nadležne institucije ne održavaju adekvatno javne površine.

– Gde god se okrenemo, možemo videti pretrpane kontejnere, kese na granama, đubre po javnim površinama. Naše obale su okovane plastikom, a zelene površine sve češće podsećaju na mini divlje deponije. Iako znamo da naše akcije ne mogu zameniti javne službe, ne možemo da sedimo i gledamo da se naš grad valja u đubretu, navedeno je u saopštenju. Inicijativa NDBG poziva građane da ih podrže i da njihov plan uvedu sistem za upravljanje otpadom koji podrazumeva najveće moguće smanjenje količine otpada i njegovu ponovnu upotrebu, kao i razvoj zelene ekonomije, koja će zaposliti nekoliko hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari