Neolitski lokalitet Usek na Banjici raskopan: "Iščupano" oko 300 kubika arheološkog konteksta 1Foto: SAD

Uništavanje kulturnog nasleđa na teritoriji Beograda se svakodnevno nastavlja, a ovaj put kao žrtva privatnih interesa našao se lokalitet Usek na Banjici.

Neolitski lokalitet Usek na Banjici predstavlja nepokretno kulturno dobro i obuhvata teren severozapadno od avalskog druma, na samom brežuljku, a prostire se do potoka koji se uliva u Banjički potok.

Kako upozoravaju arheolozi Srpskog arheološkog društva, iz njega je sada „iščupano“ oko 300 kubika konteksta, odnosno tri horizonta neolitskih kuća.

„Savesni građani su prijavili Muzeju grada Beograda, kolege iz Muzeja grada Beograda su izašle na teren, snimile sve i sačinile izveštaj. Potom je MGB sve to prijavio gradskom Zavodu i građevinskoj inspekciji. Građevinska inspekcija naredila je obustavu radova, stavila trake i rešenje, ali je investitor nastavio sa uništavanjem preko vikenda, a Zavod nije ni bio na terenu“, naveo je predsednik SAD u objavi na ovoj grupi.

Na osnovu fotografija koji su građani načinili, jasno se može videti da je iskopina duboka oko tri metra, od kojih je nedvosmisleno dva metra profil kulturnih slojeva. Veličina čitavog iskopa je oko 100 kvadrata, čak je podignut i podzid celom visinom.

Pored toga, na lokalitetu je prisutan veliki broj arheoloških pokretnih nalaza, od keramike do vinčanskih figurina. Takođe, iskop je prošao kroz nekoliko vinčanskih kuća.

Kako građani tvrde, radovi na ovom poduhvatu su obustavljeni pre nekoliko dana od strane Građevinske inspekcije, ali je u međuvremenu traka skinuta i sa devastacijom se nastavilo. U ovom trenutku, crvena traka ponovo je postavljena i čekaju se sledeći koraci.

Na samom „mestu zločina“ nije istaknuta nikakva tabla sa informacijama o izvođaču ili podizvođaču radova.

List Danas poslao je zahteve za informacije od javnog značaja kako Građevinskoj inspekciji nadležne opštine tako i Muzeju grada Beograda. Njihove odgovore čekamo.

Neolitski lokalitet Usek na Banjici raskopan: "Iščupano" oko 300 kubika arheološkog konteksta 6
Foto: Printscreen/Katastar

Izvori Danasa tvrde da krivične prijave ni Zavod ni Inspekcija nisu za sada podneli. Investitor je još uvek nepoznat, iako svedoci iz okolnih zgrada kažu da znaju o kome je reč.

Ističemo, kako je i navedeno na sajtu Zavoda, na pomenutom prostoru nalazi se neolitsko naselje sa veoma bogatim kulturnim slojem u pet horizonata i kao takvo jedno je od najznačajnijih u našem delu Podunavlja.

Naselje, u početku privremeno, pod povoljnim uslovima razvilo se u stalno. Dugo je trajalo i nekoliko puta obnavljano posle požara. Počev od najstarijeg horizonta sa zemunicama, pa kroz ostale, opaža se stalni razvoj i napredak u tehnici gradnje.

Jedna od otkrivenih kuća ima dimenzije čak 20h11 m, što za građevinsku delatnost neolitskog čoveka podrazumeva visoku stručnost i tehniku. Neolitsko naselje na Banjici pripada vinčanskoj kulturi i svojom očuvanom i izrazito bogatom arhitekturom predstavlja značajno otkriće za proučavanje neolitskog doba.

NAPOMENA: Uništeni deo lokaliteta uživa jednak nivo zaštite kao recimo spomenik Knezu Mihailu, i neophodno je štititi ga isto kao što se to čini sa kulturnim spomenicima koji su nam svima više poznati ili vidljiviji. Čak i da ovaj lokalitet nije pod zaštitom, vlasnik odnosno prvi ko je naišao na arheološke nalaze bio je dužan da obustavi svaku vrstu radnje na pomenutom mestu i prijavi pronalazak nadležnima koji se brinu o kulturnom nasleđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari