Ne precenjivati političku težinu Belivukovih optužbi 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Odlaganjem pripremnog ročišta u predmetu Belivuk postalo je izvesno da javnost pre izbora neće imati priliku da čuje šta okrivljeni imaju da kažu o svojim vezama sa predstavnicima vlasti.

Iako saglasni da bi iskazi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića o odnosima sa predstavnicima vlasti mogli u izvesnoj meri da naštete Aleksandru Vučiću, sagovorici Danasa napominju da političku težinu njihovih optužbi ne bi trebalo precenjivati.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) podseća da u prošlosti niko okrivljen za teška krivična dela pred sudom nije potpuno otvoreno govorio o saradnji sa državom. Ipak, kako dodaje, sve i da Belivuk i Mljković postanu izuzetak i progovore o vezama sa predstavnicima vlasti, nije uveren da bi to moglo da proizvede veći potres.

– Mi smo već imali neke strahovito važne skandale, poput Krušika, koji bi uzdrmali svaku vlast pa se ništa značajno nije dogodilo. Pre nekoliko dana javnosti se obratio policajac na kojeg je vršen pritisak da prizna krivicu zbog Savamale, pa je opet izostala bitnija reakcija, navodi Čečen.

Uz opasku da je medijska blokada deo razloga zbog kojeg afere ne utiču na predstavnike vlasti, Čečen naglašava da je problem dublje prirode.

– Mi živimo u društvu u kojem je zločin potpuno relativizovan, čak i dozvoljen ukoliko koristi ljudima na vlasti. Kada razmontiraš vrednosti i ostaviš ljudima slobodan put do različitih benefita preko kršenja zakona i morala oni se prilagode. Mi smo već deset godina lišeni prava i pravde i sumnjam da će neko ko živi u skladu sa tim, biti spreman da osudi nezakonito postupanje ljudi na vlasti, ističe Čečen dodajući da afere vlasti ipak krune sliku o Vučiću čineći ga ranjivijim na neke veće promene, poput početka rata u Ukrajini.

Da bi optužbe Belivuka i Miljkovića mogli da nanesu izvesnu političku štetu Vučiću smatra i Zoran Živković, nekadašnji premijer Srbije.

– Ne postoji sudnica koja je hermetički zatvorena. Šta god da se kaže, čuće se bez obzira na cenzuru u najvećem delu medija. U tom smislu je razumljivo da se Vučić toga plaši, kaže Živković.

On ipak ističe da bi mnogo značajnije bilo da se umesto političke, ispita krivično-pravna odgovornost predstavnika vlasti.

– To što je Belivuk rekao do sada predstavlja sasvim dovoljnan povod da republička tužiteljka Zagorka Dolovac pokrene istražni postupak i utvrdi da li je to što je rečeno tačno. Ona bi u ekspresnom roku morala da se izjasni oko tih navoda, ali to naravno neće učiniti. Ja sam protiv Vučića i Nebojše Stefanovića zbog afere Krušik pre dve i po godine podneo krivičnu prijavu, a od tada iz tužilaštva nisam dobio nikavu povratnu informaciju. Tako da je promena vlasti apsolutna pretpostavka uspostavljanja pravne države, kaže Živković.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, okrivljeni kao organizatori kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja pet teških ubistava i niz drugih krivičnih dela, u više navrata su pred tužiocem govorili o svojim kontaktima sa predstavnicima vlasti, implicirajući da su za njih obavljali razne poslove. Oni su upozoravali ljude na vlasti da će u više detalja govoriti kada počne sudski postupak. Oni su se u svojim iskazima dotakli više različitih tema – ubistva Olivera Ivanovića, smrti Vladimira Cvijana, rušenja u Savamali…Tužilaštvo, za sada, nije odlučilo da proširi istragu i ispita neke od njihovih navoda.

Advokat Vladimir Beljanski navodi da tužilaštvo mora da se bavi svakom indicijom da je izvršeno neko krivčno delo.

– Konkretno, ukoliko je Belivuk rekao da ima saznanja o smrti Vladimira Cvijana tužilaštvo bi trebalo da ga sasluša na te okolnosti. On može da odbije da govori o tome, ali se u ovom slučaju on sam ponudio da da iskaz. Zakonik o krivičnom postupku predviđa mogućnost da se sa okrviljenim potpiše sporazum o svedočenju, ali takav sporazum ne može da se potpiše sa nekim ko je označen kao organizator kriminalne grupe, navodi Beljanski.

Pripremno ročište u predmetu Belivuk odloženo je zbog toga što je advokat Dejan Lazarević podneo zahtev za izuzećem postupajućih sudija i tužilaca. Naredni termin za održavanje ročišta biće zakazan kada se odluči po svim zahtevima odbrane. Uzgred, pripremno ročište je i zakazano sa više meseci zakašnjenja zbog toga što je predsednica veća kojoj je dodeljen predmet bila na bolovanju. Najveći broj okrivljenih je bio uhapšen u februaru prošle godine, a optužnica je podignuta u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari