Ne rušiti zgrade Generalštaba

Ostavite komentar


  1. Neskromno ću da kažem da sam jedan od poznatijih srpskih građevinskih inženjera konstruktera. Apelujem ovom prilikom na državu da HITNO dovrši rušenje i raščišćavanje bivše zgrade Generalštaba i to iz bezbednosnih razloga. Naime, udar bombe je prouzrokovao trajno narušavanje veze između betona i armature u njemu te bi bilo koji zemljotres kakvih je bilo u prošlosti (Crna Gora, Rumunija, Kopaonik) mogao da izazove veliku tragediju u okolnim prometnim ulicama i smrt više ljudi. Veoma je neodgovorno od strane države što je tek sad ugrađeno ( i to samo delimično) nešto čeličnih profila da privremeno pridrže ruševinu. Neću dublje da ulazim u sumnjivu arhitektonsku vrednost zgrade socrealističkog tipa, jer ovde je primarno pitanje bezbednost ljudi. Sramotno je i da Građevinski fakultet nije primereno reagovao nego prećutkuje ili odobrava ovu tragediju koja čeka da se dogodi.

  2. šta znači "sumnjiva arhitektonska vrednost zgrade socrealističkog tipa"? u arhitekturi postoje pravci, a navedena zgrada svakako da ne pripada socrealizmu. ona je primer moderne. nije mi jasno kako se neko, ko se predstavlja kao inženjer građevine, baš toliko ne razume u arhitektonske pravce. dom sindikata je socrealizam, nakon rezolucije informbiroa 1948. gotovo da i nema projekata koji pripadaju socrealizmu. projekat siva 1 je promenjen kako bi pripadao moderni. očigledno je da se ne radi o "stručnjaku"…

  3. Te rogobatne klisurine usred Beograda bi valjalo srušiti i da nisu ruševine. Arhitekti koji u njima vide nekakvu "vrednost" verovatno pripadaju onoj Korbizijeovoj školi koja ljude u gradovima vidi kao prljave bubašvabe u čistoj arhitekturi. To je inače onaj "veliki arhitekta" kome su dali jedinstvenu priliku da po svojoj volji napravi čitav grad "od nule", pa se ispostavilo da u tom gradu niko ne želi da živi…

  4. u moru besmisla u najsiromašnijoj zemlji Evrope eto još jedne. Kao prvo želim da šokiram ove zgradobranitelje da je:
    1.Ova gradjevina teško oštećena u NATO napadu(vidi sliku). Kad to saznate i prihvatite biće vam lakše
    2.Ova gradjevina je pripadala miloševićevoj i pre toga komunističkoj vojsci koja je izgubila 4 rata i unazadila zemlju za 100 godina
    3. Kao zgrada vojske sa upadljivo socrealističkom arhitekturom, bez obzira na materijale upotrebljeno upadljivo ruži ovaj deo grada sve i da nije izbuševna kao švajcarski sir u kapitulatskom ratu. Tajk isti generalštab je akpitulirao.,
    4. "vratiti u funkciju" i "obnovit" samo ako pisci koji to zahtevaju izvade pare, kupe i onove jer niko neće, a da teraju mene i druge poreske obveznike da platimo, za to bi njihov voljeni mentor rekao "malo morgen"
    5. Pozdrav za ove koji hoće da reše ovaj kvazimodo problem. I pored togaq što na ovim izborima neću da glasam za njih, neću ni za one koji traže da se Srbija i dalje drži u socrealističkom ambijentu zvali se oni i General-pukovnici arhitekture.

  5. Ovo nije "kulturno dobro" već ruina u centru grada sklona padu. Po standardima Akademije arhitekture ceo Novi Beograd bi trebao da bude proglašen za to isto "kulturno dobro"! A ta tvorevina nije dobila tu titulu zbog arhitektonske vrednosti već zbog funkcije kojoj je služila. Da je bila stambena zgrada proglasili bi je za kičeraj !

  6. @MilivojeRadakovic. Zgrade/ruševine će se srušiti na ulicu prilikom bilo kog jačeg zemljotresa u npr. Rumuniji, na Kopaoniku ili u Crnoj Gori. Inače Korbizje nije ni bio arhitekta, nema formalno obrazovanje sem zanatske škole za lepo pisanje i bio ispisivač cifara na ciferblatima skupih satova u Ženevi, mestu koje je čuveno po prizvodnji skupi satova. Kolega arhitekta koji me je gore iskritikovao, potpuno je ignorisao aspekt bezbednosti koji je jedini merodavan u ovom slučaju. Naši arhitekti bi hteli da ta zgrada pripada moderni, ali ona je daleko od toga. Videti BIGZ. Pa i taj Dom sindikata je više moderna od jeftine simbolike kanjona Sutjeske i liči na delo Titovog dvorskog arhitekte. Ali, ponavljam, rasprave o arhitekturi su bespredmetne, ovo je opasnost po živote ljudi i ponašanje države do sada u ovoj stvari je krajnje neodgovorno. Uzgred, nisam član niti jedne stranke i nikada neću ni biti, jer se ne zna koja je gora!

  7. Dragi Inženjeru, da ne bude nesporazuma – ja sam sa Vam potpuno saglasan – ruševine je trebalo odavno ukloniti jar jesu opasnost u sred grada. Ja sam tek želeo da kažem da bi tu neproporcionalnu, izmeštenu, pretencioznu nakaradu trebalo ukloniti iz estetskih razloga i razloga urbanog života sve i da je u savršenom stanju i da može da izdrži i Potop. Meni je ta zgrada uvek izgledala kao "prodor Kanjona Morače duboko u neprijateljsku pozadinu"… Fuj!

  8. Ja bi pre srušio odvratnu crnu Beograđanku na sredini fotografuje. Ruševine komunističkog generalštaba su takođe ružne ali nisu odvratne: bombardovanje im je dalo istorijski smisao i značaj. One bar ne štrče, kao Beograđanka, na silueti našeg prečesto rušenog grada.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.