Ne treba sumnjati u univerzitetski Etički odbor 1Foto: Stanislav Milojković

Ni na koji način ne treba da se sumnja u Odbor za profesionalnu etiku, jer su to iskusni i ugledni članovi zajednice Univerziteta u Beogradu.

Oni su pažljivo birani kao naši profesori od poverenja. Kao odgovorni ljudi oni će svoju funkciju obaviti i ja u to uopšte ne sumnjam, a nadam se da je svima jasno da nema nikakve vajde od bio kakvih uticaja. To nikako neće pomoći, može samo da odmogne – izjavila je rektorka UB Ivanka Popović, odgovarajući na pitanje Danasa da li veruje da će Odbor za profesionalnu etiku doneti stručnu odluku o osporenom doktoratu ministra finansija Siniše Malog, uprkos pritiscima i vlasti i opozicije.

Popović je na jučerašnjoj zajedničkoj sednici Senata, Saveta i Studentskog parlamenta poručila da je Univerzitet u Beogradu javno dobro i institucija od nacionalnog značaja, koja je spremna da doprinese razvoju Srbije, a da bi u tom poslu dala maksimum mora da bude poštovana njegova autonomija.

Odbijajući napade koji su se prethodnih dana i nedelja mogli čuti u javnosti, Senat, Savet i Studentski parlament su apelovali na sve neakademske činioce da poštuju i uvažavaju autonomiju Univerziteta i uzdrže se od bilo kakvih daljih pritisaka na njegova legitimna tela i organe.

Rektorka Popović je ocenila da su studenti koji su blokirali Rektorat uspeli da ostvare svoj cilj i da pokrenu neke teme za koje smatraju da su važne za UB, a da je sada na Univerzitetu da počne da sređuje svoju kuću i da unapredi neke stvari koje nisu optimalne.

Ona je ponovila da se ne slaže s načinom na koji su studenti iskazali nezadovoljstvo dinamikom kojom s neke stvari rešavaju na univerzitetu, ali je napomenula da oni duboko veruju da su njihovi ciljevi za dobrobit UB. Rektorka se osvrnula i na interesovanje javnosti za dešavanja u Rektoratu, ocenivši da su prevazišla očekivano.

– Došli smo do nivoa da je to praćeno kao rijaliti program i mislim da Univerzitetu, i nama kao zemlji, nije potrebno da se na takav način tretira najstarija visokoškolska ustanova, koja je od nacionalnog značaja – rekla je Popović.

Ocenila je i da je nakon izlaska studenata iz Rektorata trenutak da se preispitaju propisi i zakoni iz oblasti visokog obrazovanja, za koje je rekla da nisu loši.

– Mislim da u ovom trenutku ne možemo da kažemo da smo potpuno disciplinovani u svom radu. Budući rad svih stručnih tela i organa mora biti u pravcu poštovanja propisa koje smo sami za sebe odredili – navela je Popović.

Na pitanje novinara da li je autonomija univerziteta više ugrožena sada ili kada je pre godinu dana započela mandat, odgovorila je da radi svoj posao i da se o tome ne bi izjašnjavala. Ipak, dodala je da je autonomija u celom svetu uvek na probi i da je dužnost svih članova akademske zajednice da se za nju izbore.

– Nijedno stečeno pravo nije trajno, stalno morate da se borite da to pravo imate – ocenila je Popović, napominjući da je najbolji način da se univerzitet odbrani od uticaja politike ukoliko se bavi strukom i pitanjima koja su u njegovoj nadležnosti.

Senat, Savet i Studentski parlament pozvali su juče studente UB da ubuduće svoje aktivnosti na unapređenju nastave i studentskog standarda realizuju u saradnji sa Studentskim parlamentom UB, koji je jedini legitimnim predstavnik svih 100 000 studenata tog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari