Pramenković: Nacionalna zastava bošnjački konsenzus 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), danas, je podizanjem bošnjačke zastave na jarbol, ispred svog sedišta u Novom Pazaru, završila obeležavanje 11.maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Zastavu su na jarbol zajedno podigli Misala Pramenković, predsednica BNV, I Suljo Mustavić, predsednik Bošnjačkog veća Crne Gore (BVCG).
Pramenković je ocenila da je nacionalna zastava “jedna od retkih stvari oko koje se svi Bošnjaci slažu I koja je njihov konsenzus”.

-Bošnjaci, iz godine u godinu, sve glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom bajraku. Nacionalni simboli su važni za svaki narod, ali za nardeo koji svoju snagu ne broje desetinama ili stotinama miliona pripadnika, značaj je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumeseca ukazuju na našu lepu islamsku versku tradiciju, a lepota bele boje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava – naglasila je predsednica BNV.
Poručila je “da su Bošnjaci kroz istoriju pokazali da su miroljubiv narod, da u miru i blagostanju žive sa pripadnicima drugih naroda i vera, ali da im je sada potrebno više razumevanja, saradnje i podrške između njih samih”.

Pramenković je podsetila das u prošlogodišnji praznik zastave obeležili nakon tragedije u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar”, a ove nakon dešavanja u Palestini, koja odgovaraju genocide, “zbog čega se, Bošnjaci, kao narod koji je preživeo genocide, saosećaju se sa njima”.

Predsednik BVCG Mustafić ocenio je da je Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan od najznačajnijih praznika Bošnjaka.

-Bajrak u našoj tradiciji označava slobodu. Ovaj bajrak je simbol utemeljenja našeg identiteta, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva, obeležje proizašlo iz naše istorije i duhovnosti koju odvajkada nosimo i negujemo. Svesni smo svoje autohtonosti na ovim prostorima, ovde su naši koreni, naša prošlost i sadašnjost, a ovde vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu decu – rekao je Mustafić i dodao da njegov narod želi da gradi bolju budćnost “u demokratskim zemljama slobodnih građana i ravnopravnihnaroda, ne tražeći veća i ne pristajući na manja prava od drugih”.

Centralni događaj, obeležavanja ovog bošnjačkog nacionalnog praznika, bio je naučni skup “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991.godine do danas”, koji su zajedno organizovali bošnjački nacionalni saveti Srbije i Crne Gore.
Na skupu je učestvovalo 30 profesora, naučnika, analitičara i autora iz Srbije Crne Gore i BiH.

Predsednik Izvršnog odbora BNV, Fuad Baćićanin, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao je da su se na skupu čule reči sećanja i naučni komentari o onome što se dešavalo u Sandžaku

Naglasio je da se nije čula nijedna reč mržnje prema bilo kome, iako je “osnovni zaključak da je nad Bošnjacima Sandžaka sproveden težak i strašan teror, jer su režimi Srbije i Crne Gore vršili permanentnu represiju nad Bošnjacima”.

-Na izvršenju ovih zločina posebno se isticao režim Slobodana Miloševića i baš u to vreme je osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka, sa osnovnim ciljem zaštite Bošnjaka, rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka, te očuvanja mira. U vreme ratova i represije Miloševićevog režima, BNV je svojom mudrom politikom uspelo da sačuva naš narod, ali i međunacionalne odnose – rekao je Baćićanin.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković ocenila je da u Srbiji godinama postoji ogromna diskrepanca u odnosu prava manjina na papiru i onog što se u praksi dešava.

Naglasila je da”imamo situaciju u kojoj postoje mehanizmi za zaštitu prava nacionalnih manjina, u saglasnosti sa najvišim međunarodnim standardima, a Bošnjacima se istovremeno na dnevnom nivou osporavaju bazične stvari, poput prava na jezik ili korišćenja termina Bošnjaci ili Sandžak” i da je to, kao pripadnici većinskog narpda, zabrinjava..

Pojasnila je la da u procesu pristupanja Srbije EU, a posebno u Poglavlju 23, postoje mehanizmi i obaveze po kojima Srbija mora da se suoči sa prošlošću, procesuira zločine i kazni zločince, ali da dobar deo toga nije urađen.

Član IO BVCG, Admir Abrović, novinarima je rekao “da bi zajedničko delovanje dve institucije, koje okupljaju Bošnjake, trebalo da bude ustaljena praksa”.

BNV je 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave ustanovilo, kao praznik, u znak sećanja kada je na taj dan 1991.godine osnovano Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), za koje se, tada govorilo, da je Vlada Sandžaka.

MNVS je, kasnije, preimenovano u BNVS i na kraju u BNV.

Pored ovog, BNV je ustanovilo još dva nacionalna praznika – 20.novembar – Dan Sandžaka i 11. Jul – Dan sećanja na genocid u Srebrenici. Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se od 2005.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari