Nije više lako zbog čestog seljakanja fudbalera iz kluba u klub popamtiti ko je, gde i u kojoj sezoni igrao. Kao da je zavladao nekakav običaj da se posle godinu dana nastupanja u jednoj sredini obavezno menjaju klupske boje. Zato nikoga i ne iznenađuje kada posle tako brzog odlaska fudbalera iz kluba još brže nastane rupa u sećanju. Posle kratkotrajnog vraćanja filma setiš se lika i imena i prezimena, i to je sve.

Dobre igre, izgaranje na terenu i još mnogo toga vrlo brzo padnu u zaborav, osim ako ne postoji bar jedan vrlo značajan detalj koji je obeležio taj period. Paradoks je da zaborav preti i većini prvotimaca Novog Pazar, onih istih koji su izneli na svojim plećima istorijsku polusezonu kluba. Među onima koji mogu biti sigurni da će trajati u uspomeni navijača nalazi se 27- godišnji Šapčanin Ivan Obrovac. Vrlo verovatno da će sećanje na njegov rudarski rad na sredini terena, čvrstinu u duelima, oduzete i u pravom momentu dodate lopte izbledeti brže nego što iko misli, ali to nikako neće biti slučaj sa golom koji je jesenas postigao protiv Spartaka ( 3 : 0 ) udarcem iskosa sa preko dvadeset metara . Bila je to za sada ubedljivo najlepša slika sa terena viđena na Gradskom stadionu u ovoj sezoni.

  • Zanimljivo je kako je malo nedostajalo da do tog gola uopšte i ne dođe.

– Zaista je gol bio sjajan, a opet ne i najlepši u tom kolu, koje je obilovalo lepim pogocima. Ispred, zasluženo, po lepoti su se našla ostvarenja Docića iz Javora i Dražića iz OFK Beograda. Zanimljivo je šta je prethodilo tom 80. minutu utakmice. Imali smo prednost 1:0 i valjalo je zadržati je. Trener Milanović već je pripremio Obradovića da me menja, a moj veliki prijatelj Pekarić zamolio je šefa da pričeka sa izmenom neki minut, jer ima osećaj da ću postići gol. Trener ga je poslušao, tako da sam i spletom srećnih okolnosti postigao svoj prvenac u dresu Novog Pazara.

  • Dakle, nije u potpunosti tačno da si najpričljiviji fudbaler Novog Pazara za vreme utakmice?

– Jeste, dosta pričam na terenu. Po meni to je jako pozitivna stvar. Greške u fudbalu su sasvim normalna pojava. Kada se ona dogodi saigraču uvek ga hrabrim rečima, igraj dalje, nema veze…. Mislim da je to sasvim prirodno i da tako treba da bude.

  • Šta je uticalo da i pored uspešnih nastupa za više superligaških klubova nikada nisi nosio dres neke inostrane ekipe?

– Nemam nameru da po svaku cenu i bilo gde igram. Desilo se da sam bio na pripremama i blizu dogovara sa kazahstanskim Ordabašijem, u kome trenutno igra bivši fudbaler Novog Pazara Mladen Lazarević . Kada se promenio trener na čiju preporuku sam stigao u Kazahstan video sam da kod njegovog naslednika neću dobijati mnogo prilika da igram i brže bolje sam se vratio u zemlju. Našao sam se i na pragu rumunske Glorije, ali i taj transfer je propao. Uostalom, za inostranstvo još nije kasno.

  • I pre dolaska u Novi Pazar postojala je indirektna veza sa sadašnjim klubom. Posle odlaska iz šabačke škole fudbala Letnjikovac tvoj prvi klub bio je Rad.

– Jeste. U Radu sam upoznao našeg doskorašnjeg trenera Milanovića. Od tada datira i moje prijateljstvo sa sadašnjim klupskim drugom Radošem Protićem. Zajedno smo igrali za sve mlađe kategorije i prvi tim Rada. Ono što je jako zanimljivo za prvi tim sa Banjice debitovao sam kao 17-godišnjak i to u Novom Pazaru 2004. godine. Reč je o utakmici na kojoj je izbila opšta tuča između navijača dva tima, koja se potom prenela i na teren. Nije bilo svejedno, igram prvu utakmicu, uz to mlad. Sećam se da mi igrači nismo imali nikakvih problema, jer su nas naše kolege iz Novog Pazara zaštitile. Možda će vam biti čudno, od tada volim da igram kad su teška gostovanja. Kada me je trener Milanović pozvao da dođem u Novi Pazar nisam se uopšte dvoumio da li da prihvatim ponudu. Istina je da nije lako igrati u Novom Pazaru. Publika je zahtevna i teško je zadovoljiti je, ali te i prosto tera da daš najviše što u datom trenutku možeš. Ono što nikako ne volim je da igram u tišini, pred praznim tribinama. Srećom toga nema u Novom Pazaru. Imao sam u poslednjem prelaznom roku jako dobre ponude Radničkog iz Niša, Voždovca i Rada i nisam ih prihvatio. Moja odluka je da iz Novog Pazara konačno zaigram u inostranstvu. Takođe, jedno mišljenje bilo je presudno. Mnogo držim do stavova meni najdražih osoba. Majka je rekla, kad si se pronašao u klubu i gradu, kad te ljudi tamo poštuju treba da ostaneš. Preko njenih reči nisam mogao da pređem.

  • U Novom Pazaru vladalo je uverenje da će odlaskom Milanovića za njim poći i dobar deo fudbalera. Dogodilo se suprotno, zašto?

– Nikada sa trenerima nisam imao nikakvih problema. Odlično se razumem i sa Njegušem. Sasvim je normalno da fudbaleri vole da sarađuju sa trenerima koji ih od ranije poznaju. Zašto sam ostao u Pazaru već sam rekao, nisam za jednu šalu. Naime, naš bivši trener Milanović često je umeo da me pecne time što bi mi rekao da mogu da igram samo u timu koji on vodi, i da ću u inostranstvo otići tek kad on bude preuzeo neki klub.

  • Sutra se na Karaburmi igra utakmica između OFK Beograda i Novog Pazara. Dakle, čeka vas i susret sa vašim bivšim, a sadašnjim učiteljem ,,romantičara“ Milanom Milanovićem.

– Većinu nas poznaje, što bi se reklo, u dušu. Nešto u našoj igri moramo promeniti ne bi li ga zavarali ili iznenadili. Biće zanimljivo, naročito posle početnih posrtanja OFK Beograda. Prijatelj sa našim bivšim trenerom jesam, ali tek posle utakmice će to prijateljstvo doći do izražaja.

  • Kako gledaš na igru ekipe u prve ti kola?

– Mislili smo da ćemo se protiv Partizan za malo šta pitati na terenu. Međutim, krenulo je više nego dobro i brzo smo zaboravili da igramo sa šampionom. U drugom poluvremenu imao sam utisak, što će se ispostaviti kao tačno, da ,,crno-beli“ nemaju rešenje za našu igru. Utakmicu sa Radom jednostavno smo loše odigrali, pa i pored toga žalim za bodom koji nam je bio na dohvat ruke. Što se tiče Slobode, smatram iz mnogih razloga da je to naša najveća pobeda od kada sam u Novom Pazaru.

  • Liga Evrope, tačnije mesto u kvalifikacijama za ovo takmičenje bio je jedan od ciljeva pred nastavak prvenstva. Koliko ste u ovom trenutku daleko od trećeg, eventualno četvrtog mesta koje vodi u Evropu?

– Nemamo pritisak da je Evropa u ovoj sezoni moranje. Kod nas želja postoji, a mislim da je taj cilj još uvek dostižan. Bilo bi lepo igrati kvalifikacije u Pazaru pred ispunjenim tribinama. U takvoj atmosferi malo timova bi moglo da se pohvali ulogom favorita.

Novi Pazar hit u Šapcu

Novi Pazar nije samo hit domaće lige, on je hit i u Šapcu. Zbog zastupljenosti igrača iz ovog grada Novi Pazar se prati i za njega se navija: ,,Utakmice koje prenosi televizija obavezno se gledaju, a u kladionicama se igra na Novi Pazar“, kaže Obrovac.

Za Mačvu iz rodnog Šapca prvi put je zaigrao tek 2010. godine. Vrlo zanimljivo je da je debi u crveno-crnom dresu imao protiv užičke Slobode koju je tada sa klupe predvodio njegov sadašnji trener Zoran Njeguš. Naravno da mi je žao što Mačva nije bar u Prvoj ligi Srbije. Kada bi igrali Superligu imali bi uvek 8 do 9.000 gledalaca po utakmici. Od igrača koji trenutno igraju van Šapca mogao bi da se sastavi sjajan tim. Šapčani su osim mene i sadašnji klupski drugovi Budaković i Stanojlović, kao i donedavni Vidaković, ali i Gavrić ( Napredak ), Martinović i Perić ( Javor ), Adamović ( Ravan iz Azerbejdžana ), Bojan Neziri bivši fudbaler Vojvodine i mnogi drugi. Ivan Obrovac svojevremeno je bio omladinski reprezentativac naše zemlje, igrao je zajedno sa sadašnjim klupskim drugom Nemanjom Arsenijevićem, u timu koji je selektirao Zvonko Živković.

Gostovanje na Karaburmi

U 18. kolu Jelen Superlige Novi Pazar je pred svojim navijačima pobedio je Slobodu iz Užica 2:1 ( 0:0 ) golovima Sotirovića u 60. i Selimovića u 74. minutu, gol za Slobodu postigao je Mihajlović u 68. minutu.

U narednom kolu, Novi Pazar se, sutra od 14.30 na Karaburmi sastaje sa OFK Beogradom. Utakmica će biti posebno interesantna zbog toga što „romantičare“ predvodi trener Milan Milanović, koji je trenirao Novi Pazar i sa kojim su Novopazarci u prošloj sezoni bili vrlo uspešni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari