Ne želim da moji likovi budu samo devojke glavnog junaka

Šima Niaravani, švedska glumica i spisateljica

Ostavite komentar


  1. „Želim da budem kao stariji beli muškarac koji pije mnogo viskija i puši tompuse. To je moj cilj. Da imam sve što on ima“. Verovatno je mislila na prosečno 5 godina kraći život nego njegove vršnjakinje, ili 3 puta veću mogućnost nasilne smrti, ili lošiju zdravstvenu i pravnu zaštitu, ili veću mogućnost da ga optuže za seksualno nešto, ili …

  2. Kako je tužno posmatrati kako se feministički pokret, koji se nekada zaista borio za prava (vezano za pravni sistem) žena, pa i za promenu loših strana mentaliteta muškaraca, sada održava na nekoj kvazi borbi protiv siledžija, bolesnih umova koje niko nikada i nikakvom pričom niti zakonima neće sprečiti da siluje. A strašan nusproizvod svega su mlade žene koje više liče na muškarce, čak agresivnije u svom ponašanju i rečniku od istih tih muškaraca protiv čijeg ponašanja se valjda feministkinje i bore, i mladih muškaraca koji su ili još agresivniji poput navedenih mladih žena ili potpuno ženstvenih u duhu novog, „hipsterskog“ vremena.

Ostavite komentar


Društvo

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj 4

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj

Na današnji dan pre 106 godina, Gavrilo Princip je preminuo u zloglasnom češkom zatvoru Terezin. Delegacija Vlade, koja je u dvodnevnoj poseti Češkoj, položila je vence na Olšenskom groblju u Pragu i ispred ćelije u kojoj je tamnovao i stradao.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.