Nebesko kamenje i glava fosila Mosasaurusa čekaju Svilajčane u Prirodnjačkom centru Srbije 1

Izložbom „Nebesko kamenje“ i postavljanjem glave fosila Mosasaurusa, starog 70 miliona godina, Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu otvorio je ovogodišnju sezonu i vrata za nove, ali i stalne posetioce.

Nova postavka nudi delove meteorita koji su iz svemira pali na Zemlju. Reč je o kamenju različitih struktura i oblika.

„Jedan od najatraktivnijih primeraka je metorit koji je 1947. godine pao na područje Sibira. Zanimljivo je da su stanovnici tog područja tada mislili da je to nastavak Drugog svetskog rata“, objasnio je Stefan Radević, kustos.

Takođe, posetioci mogu videti i replike meteorita koji su pali na područje Srbije. Kako kažu iz Prirodnjačkog centra, uvek se trude da posetiocima omoguće da vide što više detalja vezanih za nastanak i razvoj naše planete, izumrilih, ali i vrsta koje su se održale do danas.

„Proces digitalizacije Prirodnjačkog centra završen je kreiranjem specijalne izložbe Virtuelna Afrika, u okviru koje posetioci mogu videti neke specifične ili zaštićene vrste životinja preko aplikacije za mobilne telefone u takozvanoj proširenoj realnosti“, rekla je direktorka Danijela Čukcin.

Kaže da se svi zaposleni raduju novoj sezoni. Centar u Svilajncu ugosti između 80.000 i 100.000 posetilaca godišnje, različiti programi, brižljivo su osmišljeni u cilju edukacije na zanimljiv i reaktivan način.

Na taj način, deca i odrasli nakon obilaska obogaćeni su novim znanjima i edukacijama, a da nisu ni primetili koliko su brzo usvojili novih informacija kroz šetnju i zabavu.

„Minerali su deo našeg centra koji svojom lepotom i oblicima privlače veliku pažnju. Mnogi ih gledaju dugo sa uživanjem, ali su naši eksponati uglavnom zastakljeni. Zato smo ove sezone napravili interaktivnu stenu, dopuštajući posetiocima da dodirnu minerale i taktilnim iskustvom dodatno otkriju njihovu lepotu i specifičnosti“, objasnili su iz Prirodnjačkog centra.

Dinosaurusi često privlače najveću pažnju najmlađih. Ove godine je kolekciji morskih gmizavaca pridružen i fosil lobanje Mosasaurusa. Reč je o originalu koji je star 70 miliona godina, a ustanova ga smatra posebnim ekskluzivitetom u svojoj zbirci.

Prirodnjački centar otvoren je pre sedam godina. Nudi postavke poput „Sveta dinosaurusa“, „Svedoka ledenog doba“, „Geodiverziteta i Biodiverziteta Srbije“, „Životinja Afrike“ i mnogih drugih.
Kada se umore od učenja, mališani mogu da nastave da provode vreme u igraonici ili parku na otvorenom.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari