Nebojša Novaković: SNS razorio i privatizovao zdravstveni sistem u Vojvodini 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ/DS

Interesne grupe unutar Srpske napredne stranke potpuno su privatizovale i razorile zdravstveni sistem u pokrajini, a poslednji sukob u vezi sa pokušajem smene direktorice Univrzitetskog kliničkog centra Vojvodine je to samo ogolio pred javnošću, ocenio je predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković.

„Slučaj Kliničkog centra je očigledan primer kako loša politika utiče na živote svakog od nas, jer je zbog borbe za političkom dominacijom i finansijskih interesa unutar vlasti sada ugroženo funkcionisanje najvećeg podsistema u vojvođanskom zdravstvu“, rekao je Novaković.

U saopštenju DS-a se navodi da je odluka Skupštine Vojvodine kojom je Pokrajinskoj vladi oduzeto pravo da imenuje direktora KCV protivna i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine, te da je ta odluka doneta sa ciljem da se predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i resornom pokrajinskom sekretaru onemogući da kadriraju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Vojvodini.

„Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i sam je izjavio kako je skupštinska odlika protivzakonita i protivustavna, ali nisam video da je imenovao one koji su krivi za takvu odluku. On verovatno ima svoje razloge zbog kojih se ne usuđuje da upre prstom u krivce, ali treba da zna da na taj način i sam postaje saučesnik u skandalu“, istakao je predsednik pokrajinskog odbora DS-a.

Demokrate naglašavaju da je reč o „pokušaju rivalske grupe u vladajućoj stranci da zaštiti svoje ljude i interese u zdravstvenoj instituciji koju potresa skandal sa ilegalnom kovid bolnicom“.

Da podsetimo, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović saopštio je da će zatražiti da bude povučena odluka kojom je Skupština AP Vojvodine preuzela osnivačka prava nad UKCV. Tu odluku nije podržala vlada, a Mirović je, navodno, zbog toga podneo ostavku, koja je povučena posle intervencije sa državnog i stranačkog vrha. Mirović je te navode demantovao.

On je rekao da je „navedenom odlukom prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari