"Samo pokušaj da se relativizuje gola istina": Stručna javnost o reakciji Nebojše Stefanovića na pisanje KRIK-a 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo Mamula/EV

Bivši ministar policije Nebojša Stefanović, reagujući na pisanje KRIK-a, rekao je da nema dokaza da je on povezan sa kriminalnom grupom Darka Šarića, međutim sagovornici Danasa smatraju da bi moralo da se ispitaju optužbe o povezanosti kriminala i najviših državnih funkcionera, ali da je taj epilog moguć tek sa promenom vlasti.

Prema oceni profesora Pravnog fakulteta Bojana Pajtića, okolnost da Stefanović ne tvrdi da je nevin, već govori o tome da nema dokaza da je kriv je indikovana.

"Samo pokušaj da se relativizuje gola istina": Stručna javnost o reakciji Nebojše Stefanovića na pisanje KRIK-a 2
foto FoNet Milica Vučković

– Nakon ovoga članka KRIK-a, jasno je zašto je Šarić, kada se predavao naprednjačkom režimu, izjavio da „ima poverenja u novu vlast“ – ističe Pajtić za Danas.

Novinar Vuk Cvijić kaže za Danas da je Nebojša Stefanović napao KRIK koji je objavio belešku iz policije, čiji je lider bio upravo Stefanović, a koja potvrđuje ono što smo ranije videli u prepisci na aplikaciji „Skaj“.

"Samo pokušaj da se relativizuje gola istina": Stručna javnost o reakciji Nebojše Stefanovića na pisanje KRIK-a 3
Vuk Cvijić: Foto FoNet/ Ana Paunkovic

– Iz prepiske se vidi da se ljudi oko Darka Šarića pozivaju na Stefanovića. Nažalost, to niko nije ispitivao i izgleda da nema nameru da ispituje. A Stefanović bi mogao da objasni zašto ga spominju i da li je to radio za „Oskara“ – ističe Cvijić.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, ocenjuje da je uobičajeno za ljude iz naprednjačkog vrha da ne trepnu, a slažu.

– Ovde su dokazi očiti, ne samo iz najnovijeg dokumenta nego i iz svih prethodnih. Stefanović i praktično pola vrha Ministarstva unutrašnjih poslova bili su u vezi, ne samo sa Darkom Šarićem, nego i sa drugim klanovima. Oni su kontrolisali i Belivuka i sve ostale grupe, ovo je samo pokušaj da se relativizuje gola istina – kaže Veselinović za Danas.

"Samo pokušaj da se relativizuje gola istina": Stručna javnost o reakciji Nebojše Stefanovića na pisanje KRIK-a 4
Foto FoNet Ana Paunković

Nažalost, dodaje on, ne postoje nadležni organi koji bi procesuirali i ispitali ovaj slučaj.

– Dok ne dođe do smene vlasti ovo će ostati samo činjenica koja neće imati ikakve posledice – ističe Veselinović.

Sa druge strane, advokat Viktor Gostiljac navodi da u ovom slučaju imamo suprotne verzije prethodnih događanja, odnosno da svako ima svoju istinu. Zbog toga se, kaže, uvek postavlja pitanje funkcionisanja pravosuđa koje bi bilo prva adresa za odgovore na ova pitanja.

"Samo pokušaj da se relativizuje gola istina": Stručna javnost o reakciji Nebojše Stefanovića na pisanje KRIK-a 5
Foto: Beta/Milan Obradović

– Ukoliko nema reakcije nadležnih ulazi se u prostor spekulacija i političkih zloupotreba. Kako god posmatramo stvari, mi kao javnost stvaramo svoju pretpostavljenu istinu a na osnovu sopstvenih uverenja i utisaka o nekoj osobi. Međutim, za mene kao advokata istraživanja KRIK-a još uvek nemaju snagu dokaza i sve je moguće, pa i to da je Stefanović optužen zbog drugih potreba. U svakom slučaju, ovakve optužbe koje impliciraju povezanost kriminala sa najvišim državnim funkcionerima moraju se ispitati i dobiti svoj epilog. Dosadašnje iskustvo nam ipak govori da će taj epilog sačekati neko drugo vreme – zaključuje ona.

Podsetimo, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u ponedeljak 5. marta ekskluzivno je objavila detalje dokumenta iz predmeta Šarić, u kome navode se navodi da je srpska policija identifikovala dva moćna predstavnika države koji su pomagali narko-bosu Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića – međutim tužilac za organizovani kriminal ih nije procesuirao.

Pisanje KRIK-a član Predsedništva SNS i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je negirao, navodeći da je sve što je objavljeno o njemu „najogavnija laž“.

„Sve što je objavio Krik, a odmah posle razradili njegovi politički prijatelji iz opozicije, jeste najogavnija laž. Po ko zna koji put, već pune tri godine i Krik i drugi nazovi-mediji dovode me u vezu sa okorelim kriminalcima i izmišljaju da sam sa njima komunicirao Skaj-aplikacijom“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je naglasio da je svaki put „te laži demantovao i uvek tražio“ od domaćeg organa i od međunarodnih partnera da ispitaju „ovakve besmislice i nikada nijedan dokaz za to nije podnet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari